zaterdag 27 november 2021

FC Groningen heeft geen kind aan Fortuna Sittard: 1-4

 Door Henk Hielkema

Voor het eerst sinds een jaar heeft FC Groningen twee duels in de eredivisie achter elkaar gewonnen. Ging vorige week Go Ahead Eagles onderuit, zaterdagavond pakten de Groningers in Sittard de drie punten tegen Fortuna: 1-4. Met hekkensluiter PEC Zwolle als volgende tegenstander (volgende week vrijdag) kan simpelweg de derde zege behaald worden. Daarna zal de equipe van trainer Danny Buijs veilig in de middenmoot verkeren, een positie die zelfs uitzicht biedt op een klassering in het linker rijtje van de ranglijst.

In deze fase van ontmoetingen met de slechtst voetballende elftallen was het natuurlijk wel te verwachten dat FC Groningen uit het dal zou kruipen. Natuurlijk, de wedstrijd tegen PEC moet nog wel even gewonnen worden, maar het kwaliteitsverschil met de Zwollenaren is te groot om daar aan te gaan twijfelen. Als straks de Trots van het Noorden zich uit de gevarenzone heeft gevoetbald, is de noodzaak om de selectie in de winterstop te versterken kleiner geworden.

Toch was het in de beginfase tegen Fortuna even schrikken voor de noorderlingen. Uit het niets scoorden de Limburgers namelijk de 1-0. Vanaf bijna dertig meter loste Seuntjes een schot op doel dat door keeper Leeuwenburgh totaal verkeerd werd beoordeeld. Het duurde echter niet lang of de stand was alweer gelijk. Ngongo nam sportief wraak op zijn trainer Buijs, die hem de vorige keer op de wisselbank zette, door een voorzet fraai in het vijandelijke doel te koppen.

Alle data wezen erop dat FC Groningen  in die eerste helft de bovenliggende partij was. De Groningers hadden meer balbezit en creeerden ook de meeste kansen. Hoewel het veldspel allesbehalve foutloos was, had Fortuna de handen vol aan het onschadelijk maken van de noordelijke aanvalsdreigingen. Wat gelukkig kwamen de pupillen van Buijs aan een 2-1 voorsprong. Een Limburgse verdediger raakte de bal na een voorzet zo slecht dat de bal achter zijn  eigen doelman belandde.

Ook in de tweede helft had FC Groningen niet veel te vrezen van de thuisclub. De score werd al snel naar 1-3 getild en na een rode kaart voor een Fortuna-speler was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Strand Larsen had nog het genoegen om zijn vierde treffer in deze competitie te maken na een rebound van de Limburgse keeper. Een intikkertje, maar de jonge Noor was er natuurlijk blij mee. Het werd een gemakkelijke avond voor de Groningers die geen kind hadden aan Fortuna Sittard.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten