zondag 20 maart 2022

FC Groningen zet zegereeks voort in Utrecht

Door Henk Hielkema

FC Groningen vervolgde zijn zegereeks zondag in Utrecht met een fraaie 3-1 zege. Daarmee verstevigde het zijn achtste positie op de ranglijst die recht geeft op deelname aan de playoffs voor een Europees ticket. De overwinning ging overigens niet gepaard met oogstrelend voetbal, maar daar hadden de Groninger supporters in het uitvak maling aan. De punten waren binnen en niemand in het Groninger kamp maakte zich druk om het vertoonde spel.

FC Groningen kreeg na een paar minuten een geweldige steun in de rug. De Leeuw werd namelijk door de Utrechtse keeper neergehaald en de strafschop werd keurig door Mo Hankouri benut. Het werd even later zelfs nog mooier voor de Groningers. Een strakke voorzet van Meijer (zijn specialiteit) werd handig teruggelegd op De Leeuw die daarna raak schoot. De 2-0 voorsprong in Utrecht was echter geen voortijdige beslissing.

FC Utrecht kwam na de achterstand dreigend naar voren. Onder het oog van de massale aanhang kreeg de thuisclub een handvol mogelijkheden, maar steeds misten de aanvallers de juiste afronding. Voormalige FC Groningen-speler Remco Balk was actief en leek supergemotiveerd om tegen zijn oude werkgever te schitteren. Hij kwam tot een paar gevaarlijke voorzetten, die echter niet door zijn teamgenoten op waarde werden geschat.

Ondertussen vierden de fans van de Trots van het Noorden in het uitvak een feestje. Met kunst en vliegwerk werd FC Utrecht in die eerste helft van scoren afgehouden. Toch leek de 2-0 voorsprong ook na de rust in gevaar te komen. De ploeg van trainer Danny Buijs beperkte zich steeds meer op het verdedigen van de marge in plaats van de voorsprong uit te breiden.

Utrecht kwam met een paar wissels uit de kleedkamer en was vrijwel direct succesvol. Een blunder van doelman Leeuwenburg zorgde voor een onoverzichtelijke situatie die eindigde met de bal in het doel van FC Groningen. Leeuwenburg wilde de bal vangen en moest hem eigenlijk wegstompen omdat hij gehinderd werd door Van Hintem. Een fout die de Utrechters aangrepen om er een spannende tweede helft van te maken.

Maar terwijl iedereen op de gelijkmaker van FC Utrecht zat te wachten, deelde Strand Larsen in de slotfase de beslissende dreun uit. Hij kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied en haalde verwoestend uit: 1-3. Daarvoor hadden de Groningers weinig laten zien in de buurt van de Utrechtse keeper. De ploeg moest alle zeilen bijzetten om FC Utrecht op afstand te houden. De treffer van de jonge Noor werkte dan ook als een bevrijding.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)