zaterdag 5 maart 2022

FC Groningen zonder Kuipvrees naar knappe remise tegen Feyenoord

Door Henk Hielkema

FC Groningen gaf in Rotterdam het goede spel van de laatste weken een prima vervolg door tegen Feyenoord een knappe remise (1-1) in de wacht te slepen. Zonder al te veel ontzag traden de Groningers de nummer drie van de eredivisie tegemoet. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze zich een groot deel van de wedstrijd beperkten tot verdedigen, maar dat was in dit geval de enige mogelijkheid om een resultaat te boeken. Het puntje is ook van belang met het oog op het behalen van de playoffs.

De eerste helft leverde FC Groningen vakwerk af. In het bekendste voetbalstadion van Nederland was aan Groninger zijde geen enkele sprake van Kuipvrees. De noorderlingen waren goed geinstrueerd door trainer Poldervaart (Buijs was geschorst) die zijn ploeg gedisciplineerd liet verdedigen. Bij balverlies mocht alleen spits Strand Larsen een aanvallende positie innemen, de overige negen veldspelers hulden zich in de rol van verdediger.

Dat je als ploeg met zo’n verdedigende instelling niet kansloos bent, bewees de Trots van het Noorden na een kwartiertje. De bij balbezit voortdurend naar voren lopende Meijer is al wekenlang een uitstekende swingback, maar in de Kuip gaf hij een assist aan De Leeuw die vanaf de penaltystip de bal fraai in de bovenhoek joeg: 0-1. Het was niet alleen een persoonlijk succesje voor de achttienjarige Meijer maar zeker ook voor de zeventien jaar oudere De Leeuw die al een hele tijd geen goal had gemaakt.

Voor de rest was het voor de Groningers verdedigen geblazen, want Feyenoord zette FC Groningen voor een volle Kuip behoorlijk onder druk. Een paar keer moest doelman Leeuwenburg handelend optreden en had hij ook een keer geluk dat de Rotterdamse aanvallers in de eerste helft het vizier niet op scherp hadden staan. De 1-0 voorsprong kon daarom nog vrij simpel worden verdedigd. De rust kwam voor de noorderlingen goed uit, want de gelijkmaker zou voor Feyenoord niet onverdiend zijn geweest.

De Rotterdamse treffer kwam er na de rust alsnog. Halverwege de tweede helft kopte Dessers de bal achter doelman Leeuwenburg. Daarna moesten de Groningers alle zeilen bijzetten om Feyenoord van de zege af te houden. Vanuit de verdediging trapten ze de bal in de richting van Strand Larsen, die geen enkele bal kon vasthouden. In feite voetbalde de jonge Noor voor spek en bonen, want hij had niets in de te brengen.

In de spannende slotfase kregen veel FC Groningen-spelers een voor een kramp en dat was niet zo verwonderlijk, want ze moesten alles geven om uiteindelijk met een resultaat terug naar Groningen te gaan. Vaak is het veinzen van kramp ook een truc om tijd te winnen, maar daar leek hier geen sprake van. De enige dissonant in de ploeg van Poldervaart was Abraham, die een dikke onvoldoende scoorde.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)