zaterdag 12 maart 2022

Romano Postema held van de Euroborg

Door Henk Hielkema

Romano Postema is de naam. De aanvaller die in zijn jeugdperiode de bal uit alle standen in het vijandelijke doel knalde, maar op het hoogste niveau zijn draai niet echt vond, werd zaterdagavond de held van de Euroborg. Hij maakte als invaller twee doelpunten en veranderde daarmee een 3-2 achterstand in een 4-3 overwinning. FC Groningen voetbalde driekwart wedstrijd met een man meer tegen NEC, dat tot op het laatste moment knap stand hield.

Wat krijg je als twee ploegen willen winnen om in aanmerking te komen voor een playoffpositie die kan leiden tot een Europees ticket? Een enerverende eerste helft met aanvallend voetbal, een rode kaart (voor een kopstootje van een NEC-speler), vijf doelpunten en een levendige wedstrijd in een bruisende Euroborg. De toeschouwers kwamen in die eerste vijfenveertig minuten ogen tekort. Er gebeurde van alles om je over op te winden.

FC Groningen begon al na een paar minuten ijzersterk met een doeltreffende kopbal van De Leeuw. NEC deed vervolgens iets terug (1-1), waarna de Nijmegenaren met tien man verder moesten na een rode kaart. Strand Larsen provoceerde zijn tegenstander die vervolgens een kopstootbeweging maakte. De meeste arbiters zouden het laten bij twee gele kaarten, maar de beweging van de NEC-speler werd met rood bestraft. Strand Larsen ontving geel.

De jonge Noor was even later het middelpunt van een Gronings feestje. Hij kopte de bal achter de Nijmeegse doelman: 2-1. Maar wie dacht dat de Groningers met een numerieke meerderheid verder afstand zou nemen, kwam bedrogen uit. Het getergde NEC kroop niet in zijn schulp, maar vocht op een bewonderenswaardige wijze terug. Een fout in de FC Groningen-verdediging leidde tot de 2-2 en een vrije trap van Schone verdween achter doelman Leeuwenburg: 2-3.

Met man en macht probeerde FC Groningen in de tweede helft de wedstrijd te kantelen. Dat lukte aanvankelijk niet omdat slordigheid troef was bij de handelingen. Trainer Buijs wisselde halverwege de tweede helft aanvallend en bracht onder anderen Romano Postema in het veld. En uitgerekend hij werd de sleutel voor de overwinning. Postema’s eerste balcontact was meteen raak. Hij kopte de bal na een fraaie voorzet van Dankerlui achter de Nijmeegse goalie.

In blessuretijd was het weer Postema die de bal tegen de touwen joeg en daarmee FC Groningen naar een verdiende 4-3 zege schoot. Het arme NEC had zich lang staande gehouden met tien man maar uiteindelijk vloeiden de krachten weg uit het team. Een uitzinnige Euroborg beleefde een prachtige avond met een happy end. De weg naar de playoffs ligt nu helemaal open.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)