dinsdag 22 maart 2022

FC Groningen-trainer Buijs misbruikt Tomas Suslov

 Door Henk Hielkema

FC Groningen zit momenteel in een positieve flow. Michael de Leeuw heeft zijn goede vorm hervonden, Strand Larsen schiet de ballen weer in het doel en Romano Postema, de aanvaller die zijn exotische voornaam combineert met een oer-Groningse achternaam, wordt op handen gedragen door de supporters. Toch is er een FC Groningen-speler die deze weken niet zo lekker in zijn vel zit: Tomas Suslov.

De talentvolle Slowaakse voetballer wordt door trainer Danny Buijs aan de rechterkant van het veld geposteerd en regelmatig is hij in de tweede helft de eerste speler die door de oefenmeester gewisseld wordt. Suslov uitte zijn ongenoegen onlangs door zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken te steken. Het lijkt erop dat hij nu vrede heeft met de gang van zaken. Maar de kans is veel groter dat de stoom uit zijn oren komt van boosheid.

En dat is meer dan terecht. Suslov wordt door Buijs misbruikt. De trainer heeft hem al op veel plaatsen laten spelen maar de enige plek die op zijn lijf geschreven is, is in de as van het veld. Daar heeft hij ook zijn beste prestaties geleverd. Met zijn tomeloze energie kan hij het team op sleeptouw nemen en naar rechts of links uitwijken. Bovendien beschikt hij over een prima schot vanuit de tweede lijn.

Momenteel verpietert hij aan de rechterkant. Hij kan daar zijn loopacties, zijn energie en zijn afstandsschoten niet kwijt. Op de vleugel is hij ogenschijnlijk niet meer dan een kleurloze voetballer die veel te weinig in het spel betrokken wordt. De positie achter de spitsen De Leeuw en Strand Larsen brengt hem in zijn kracht en zou de aanval veel gevaarlijker maken. De rol die hij nu heeft, maakt hem boos. Als geen ander weet hij hoe hij het beste kan halen uit een centrale positie op het middenveld.

Buijs doet er verstandig aan om zijn talentvolste speler op de juiste plek te zetten. Niet alleen om Suslov een plezier te doen, maar ook en vooral om het elftal nog sterker te maken dan nu het geval is. Het is triest om een jonge voetballer op deze manier te zien afglijden naar de anonimiteit.        

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten