zondag 7 augustus 2022

Domper in de Euroborg: remise tegen debutant

Door Henk Hielkema

FC Groningen is er niet in geslaagd om debutant FC Volendam met een nederlaag terug naar het palingdorp te sturen. Het werd 2-2 in een levendige wedstrijd waarin de Volendammers een gelijkwaardig aandeel hadden. Het is nog te vroeg om de waarde van de remise in te schatten. Als Volendam de sensatie wordt van de eredivisie dan zou je als Groninger met een puntje kunnen leven, maar als de wijdbroeken moeten vechten voor degradatie dan heeft de Trots van het Noorden zondagmiddag twee punten verloren en moet de seizoenstart worden bestempeld als onvoldoende.

FC Groningen begon voortvarend aan de eerste helft. Ngonge scoorde al na een paar minuten de openingstreffer en daarmee gaf hij trainer Wormuth een geweldig begin als hoofdtrainer van de Trots van het Noorden. De Duitser zag in de voorbereiding Ngonge’s grootste kwaliteit: het maken van doelpunten. Die gave bezorgde de grillige speler een basisplaats in de vernieuwde selectie. Het is even de vraag in hoeverre hij die positie kan vasthouden, want het vorige seizoen werd de aanvaller voornamelijk gebruikt als invaller. Ook toen was al duidelijk dat hij weinig moeite heeft om te scoren.

In die eerste helft werd ook al duidelijk dat doelman Verrips een betere keeper is dan Leeuwenburgh die na een seizoen vol fouten is verwezen naar de wisselbank. De nieuwe goalie voorkwam met een fraaie save een doelpunt voor FC Volendam, dat vlak voor de rust toch aan een doelpunt kwam nadat de groen-witte verdediging niet goed ‘stond’ zoals dat in het voetbaljargon wordt genoemd.

Voor die Volendamse treffer had Strand Larsen FC Groningen overigens al op een 2-0 voorsprong gezet. Een fraaie actie van Ngonge ging gepaard met een afgemeten voorzet, die doorgaans wel is besteed aan de jonge Noor. Vrij voor de vijandelijke doelman maakte hij geen fout. Met Strand Larsen op het scorebord is de kans op zijn vertrek naar Engeland trouwens wel een stapje dichterbij gekomen. De club die hem wil aantrekken, Middlesbrough, staat te springen om een scorende spits en zal de Noor ook hebben gevolgd tegen FC Volendam.

Na de rust mislukte er veel bij de Groningers. Invaller Irandust maakte helemaal niets klaar en grossierde in fouten. Volendam kwam verdiend op een 2-2 stand door een bal die – na raadpleging met de VAR – achter de doellijn werd weggewerkt. Een domper voor alles en iedereen in de Euroborg waar alleen de neutrale toeschouwers een vermakelijke wedstrijd zagen. Met een puntje uit de eerste wedstrijd zal FC Groningen niet tevreden zijn. Zoals gezegd moet later blijken hoe waardevol de remise is.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)