zondag 14 augustus 2022

FC Groningen speelbal voor oppermachtig Ajax: 6-1

 Door Henk Hielkema

De beste ploeg wint niet altijd – zie de verrassende uitschakeling van het ijzersterke Monaco tegen PSV – maar meestal wel. In de Amsterdamse Arena won Ajax volgens verwachting van FC Groningen met de alleszeggende cijfers 6-1. De Trots van het Noorden deed zijn stinkende best maar was niet meer dan een speelbal voor de Amsterdammers. Het enige lichtpuntje was het persoonlijke succes van Ngonge die op een fraaie wijze de tegentreffer produceerde.

De Groningers staan nu met een punt uit twee duels onderin de ranglijst van de eredivisie. Dat hoeft nog niet zoveel te zeggen, want een resultaat tegen Ajax was eigenlijk bij voorbaat uitgesloten. De 1-1 tegen FC Volendam van de vorige week zegt nu veel meer. De wijdbroeken verloren zondag ruim van NEC en het ziet ernaar uit dat de promovendus dit seizoen  op het hoogste niveau geen potten kan breken.

Het duel in de hoofdstad begon vrij gelijkwaardig, want na de snelle openingstreffer van Bergwijn demonstreerde Ngonge zijn kwaliteit om doelpunten te maken. Zijn keuze in de beginopstelling heeft daarmee te maken. Hij mag dan wel een moeilijke jongen zijn, FC Groningen-trainer Frank Wormuth geeft hem de twijfel van het voordeel. En terecht. De wijze waarop hij de assist van Strand Larsen verzilverde, getuigde van klasse.

Veel schoten de Groningers er niet mee op, want nog voor de rust nam de landskampioen afstand door treffers van uitblinker Antony en nogmaals Bergwijn, die aantoonden dat ze ook in de kleine ruimte levensgevaarlijk kunnen zijn. FC Groningen beperkte in die eerste helft zich vooral tot verdedigen. De ploeg van Wormuth had zijn handen vol aan het onschadelijk maken van de vijandelijke aanvalsgolven.

Na de rust deden de Amsterdammers het in de broeierige Arena het wat rustige aan. Het dak van het stadion was dicht om de warmte buiten te houden, maar veel hielp die maatregel niet. Spelenderwijs bouwde Ajax in de tweede helft de marge uit naar 6-1. Het is lang geleden dat FC Groningen zo’n forse nederlaag om de oren kreeg. Valt de ploeg iets te verwijten? Ik denk het niet. Wormuth had zijn elftal met nog meer verdedigende opdrachten het veld in kunnen sturen, maar ook in dat geval zou het geen resultaat hebben opgeleverd.

Achteraf zou je kunnen zeggen dat de remise tegen FC Volendam in de Euroborg zorgelijker is dan de oorwassing in Amsterdam. Met acht tegendoelpunten in de eerste twee competitiewedstrijden kun je vraagtekens plaatsen bij de defensieve kwaliteiten van FC Groningen. In hoeverre dat terecht is, zal de komende weken blijken. In elk geval moet er gewonnen worden tegen Go Ahead Eagles, de eerstvolgende tegenstander. Met andere woorden: de druk zit er meteen op.           

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten