zondag 21 augustus 2022

FC Groningen wint van Go Ahead Eagles en voorkomt een sportieve crisis

 Door Henk Hielkema

De eerste winst van deze competitie is binnen. FC Groningen klopte Go Ahead Eagles met 1-0 en voorkwam daarmee een sportieve crisis. Zonder tot goed voetbal te komen, slaagden de Groningers erin om een fortuinlijke voorsprong in de eerste minuten vast te houden tegen de onthutsend zwakke Deventenaren, die vrijwel zeker zullen strijden tegen degradatie. Met vier punten uit de eerste drie wedstrijden heeft FC Groningen een redelijke start van het seizoen. Het spel liet overigens nog veel te wensen over.

Wie zegt: FC Groningen heeft gewonnen en dus was het terecht dat Suslov op de bank begon, doet aan scorebordjournalistiek. Het passeren van Suslov voor de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles sloeg namelijk nergens op. De in potentie beste speler van zijn selectie zou altijd in de beginopstelling moeten staan. En dan het liefst in de as van het veld. Bovendien krijgt FC Groningen-trainer Wormuth te maken met weer een boze speler. Strand Larsen speelt al met de pest in zijn lijf omdat hij niet weg mag en Suslov zal zich niet neerleggen bij een rol als wisselspeler.

De zege op de Deventenaren mag dan even voor wat lucht zorgen, de onrust binnen de spelersgroep is er niet mee weggenomen. Daarom speelde Wormuth met vuur door Suslov buiten de basis te houden. Hij zal deze licht ontvlambare speler in het verloop van de competitie nog hard nodig hebben en dan is het altijd goed om hem goed gemotiveerd achter de hand te hebben.

In de Euroborg kreeg de Trots van het Noorden zondagmiddag een vroeg cadeautje van de tegenstander. Een voorzet belandde op miraculeuze wijze in het doel van Go Ahead Eagles. De bal verdween via de paal en de rug van de keeper achter de doellijn. Het duurde even voordat de gasten een redelijk spelaandeel kregen. FC Groningen slaagde er niet in om kansen te creeren en de ploeg van trainer Rene Hake begon gaandeweg beter te voetballen.

Op grond van een spelersvergelijking zouden de Groningers een gemakkelijke overwinning moeten behalen. Op vrijwel elke positie in het veld beschikken ze namelijk over meer kwaliteit dan de Deventenaren. Maar dat die vlieger niet altijd op gaat, bewees FC Volendam onlangs nog door een 2-0 achterstand om te zetten in een 2-2 remise. Een zege was voor Wormuth en zijn mannen dan ook een must. Na verlies – en een competitiestart van 1 punt uit de eerste drie wedstrijden – zou de groen-witte club meteen onderdompelen in een sportieve crisis.

In de tweede helft zakte het spelniveau naar een bedenkelijk peil. FC Groningen kon geen vuist meer maken en Go Ahead Eagles kreeg steeds meer kans op de gelijkmaker. Het publiek in de Euroborg putte moed uit de voorsprong, maar kreeg een draak van een wedstrijd te zien. Uiteindelijk keerden de fans tevreden naar huis maar dat had alleen te maken met de eerste winst van hun favorieten in dit seizoen. Het spel is nog voor verbetering vatbaar.  

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten