zaterdag 18 februari 2023

FC Groningen blijft spartelen na remise tegen FC Emmen

Door Henk Hielkema

FC Groningen blijft spartelen in de kelder van de eredivisie. De noordelijke derby tegen concurrent FC Emmen leverde een bloedeloze remise (1-1) op. Zelfs tegen tien man (Te Wierik kreeg twee gele kaarten, dus rood) lukte het de Trots van het Noorden niet om de winnende treffer te scoren in de tweede helft. Het slotoffensief leverde tot ongenoegen van de vele supporters weinig kansen op. Volgende week krijgt FC Groningen weer een kans in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Als dat duel ook geen winst oplevert, moet ernstig rekening gehouden worden met degradatie.

Gespannen, voorzichtig en de ruimtes klein houden. Dat waren de kernwoorden van de eerste helft die weinig spektakel te zien gaf in de uitverkochte Euroborg. De toeschouwers kregen in dat eerste bedrijf trouwens wel twee goals te zien die de toets der kritiek konden doorstaan. Pepi rondde een aanval fraai af (1-0) en een paar minuten laten was het alweer 1-1 na een verzilverde vrije trap. Dat waren meteen de hoogtepunten voor de rust.

Het leek erop alsof FC Groningen het gigantische thuisvoordeel niet optimaal wilde benutten met stormachtige aanvallen. De ploeg van trainer Van der Ree was wel veelvuldig in balbezit maar de aanvallen werden te voorzichtig opgezet om het de Emmenaren lastig te maken. De Drenten voetbalden met een aangetrokken handrem. Met een evenwichtige score leken de mannen van Dick Lukkien nog het meest tevreden.

Bij FC Emmen speelden nogal wat oud-FC Groningenspelers en in de persoon van Danny Hoesen kwam er na de pauze nog eentje bij. De spits die na een mislukt avontuur in Groningen naar het buitenland vertrok, was werkloos en Lukkien was er als de kippen bij om hem binnen te hengelen. De tweede helft begon eigenlijk zoals de eerste: FC Groningen wilde het vaakst de aanval zoeken en zorgde daarmee voor wat druk op de Emmer defensie.

Uitgerekend Mike te Wierik, de speler die onlangs FC Groningen wisselde voor FC Emmen, kreeg halverwege de tweede helft de rode kaart (twee gele prenten). De verdediger die ook al bij zijn vorige club grossierde in gele kaarten, kon zich de haren wel uit zijn hoofd trekken. De machteloosheid in de aanval van de Groningers – kenmerkend voor dit seizoen – zorgde er echtervoor dat er geen winnaar kwam in de teleurstellende degradatiekraker.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)