zaterdag 25 februari 2023

Irandust uitblinker in winnend FC Groningen

Door Henk Hielkema

Met Irandust in de hoofdrol boekte FC Groningen zaterdag in de Euroborg zijn eerste zege van dit jaar: 3-0 tegen Excelsior. Hove, Pepi en Van Gelderen waren de schutters maar Irandust was met enkele geniale assists de meest in het oog springende speler. Eindelijk maakte hij zijn faam waar, want de met veel tromgeroffel binnengehaalde topaankoop wist tot dusverre geen potten te breken. Als hij deze vorm nog een paar maanden vast kan houden, kan hij de sleutelfiguur worden op weg naar eredivisiebehoud.

Vanaf het beginsignaal was FC Groningen de betere ploeg die met veel vertrouwen de aanval koos. De mannen van trainer Dennis van der Ree trof in Excelsior een ideale tegenstander. De Rotterdammers zijn volledig uit vorm en lieten in de eerste helft weinig zien. Het was dan ook geen wonder dat de Groningers al snel een voorsprong namen. Een combinatie waarbij Irandust en Hove betrokken waren mondde uit in een rake schuiver van laatstgenoemde.

De Euroborg zag dat deze score nog voor de rust uitgebouwd kon worden, maar met name spits Pepi stuitte in kansrijke positie op de keeper van Excelsior, die zijn ploeg op dat moment nog op de been hield. Toch wees alles erop dat Van der Ree deze zaterdagnamiddag zijn eerste zege zou gaan behalen. Een broodnodige overwinning, want met een verliespartij zou je de Trots van het Noorden al zo goed als zeker kunnen afschrijven voor de eredivisie.

Excelsior waagde zich na de pauze op de helft van FC Groningen in de hoop om de gelijkmaker te kunnen produceren. Maar al na vijf minuten maakte Pepi, na een prachtige dieptepass van de uitblinkende Irandust, aan alle onzekerheid een einde door de 2-0 te scoren. En nadat de ontketende Groningers ook nog de derde goal maakten – na Rotterdams gepruts in de verdediging – was de zege voor de noorderlingen een feit.

De overwinning geeft FC Groningen weliswaar wat meer hoop op een veilige eindklassering op de rangrijst, maar met uitwedstrijden tegen Feyenoord en AZ voor de boeg was een zege tegen Excelsior een bittere noodzaak. Het zal nog een lastige toer worden om degradatie te ontlopen, maar het spel tegen Excelsior biedt in elk geval perspectief op weg naar een happy end van de competitie die tot nu toe bol stond van intriges, ontslagen en de komst van liefst zeven nieuwelingen in de wintermaanden.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)