zaterdag 11 februari 2023

FC Groningen moet oorwassing in Eindhoven zo snel mogelijk vergeten

Door Henk Hielkema

De oorwassing tegen PSV (6-0 nederlaag) moet FC Groningen zo snel mogelijk vergeten om zich voor te bereiden op de confrontatie van de volgende week tegen FC Emmen. In dat duel moet het gebeuren, want na verlies in de Gronings-Drentse derby moet gevreesd worden voor degradatie naar de eerste divisie. Winst in de Euroborg is volgende week zaterdag van levensbelang.

Een kat speelt met een muis. Dat was het beeld van de wedstrijd tussen PSV en FC Groningen in Eindhoven. En de Brabanders speelden voor kat en de Groningers waren de muis. Vanaf het beginsignaal voetbalde PSV zo gemakkelijk en was het zoveel beter dan de noorderlingen, dat het een wonder was dat de stand slechts 1-0 was in de rust. Het leek wel alsof de spelers van trainer Van der Ree de hele eerste helft in het midden stonden van een rondo, waarbij de PSV’ers elkaar de bal simpel in de voeten schoven.

Hans Westerhof zat op de tribune als souffleur van Van der Ree. Hij gaf de aanwijzingen door aan assistent Alfons Arts, die vervolgens de hoofdtrainer op de hoogte bracht. Maar ook al zaten er zeven Hans Westerhofs op de tribune, het niveauverschil was zo groot dat er geen kruid tegen was gewassen. Zolang het scoreverschil een doelpunt was, bleef er echter nog altijd een waterkansje op de gelijkmaker. Hoe slecht een elftal ook speelt, in een wedstrijd krijg je altijd een kans.

Die hoop vervloog in de tweede helft toen PSV de marge vergrootte. FC Groningen probeerde wel iets naar voren te voetballen, maar daarmee hielp het de Eindhovenaren, die wel raad wisten met iets meer ruimte. Iedereen in het Groninger kamp zal na afloop vrede hebben gehad met de nederlaag, die niet alleen verdiend was maar ook verwacht. Het nadeel van zo’n wedstrijd heeft ook een voordeel: direct na afloop kun je de knop omzetten en vooruit kijken naar de komende reeks duels die veel meer kansen biedt om punten te pakken.

Hoewel PSV in de Euroborg een paar maanden geleden nog met 4-2 klop kreeg, zat een stunt er deze keer niet in. De broodnodige punten moeten gepakt worden van teams die in dezelfde zone op de ranglijst verkeren. Er is nog niets verloren maar het is nu vijf voor twaalf en er dient snel een wedstrijd gewonnen te worden. Met FC Emmen en Excelsior voor de boeg zijn er wel degelijk mogelijkheden. Maar dat dachten de fans ook toen FC Volendam en SC Cambuur op het programma stonden.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)