zondag 5 februari 2023

Inzet en passie helpen FC Groningen aan een punt tegen FC Twente

 Door Henk Hielkema

FC Groningen pakte na een lange reeks nederlagen eindelijk weer eens een punt. Tegen FC Twente werd het 1-1 en daarmee mochten de Tukkers hun handen nog dichtknijpen. De nieuwste aanwinst Manu ontpopte zich in de Euroborg direct tot een potentiele publiekslieveling. Hij was de exponent van de onvoorstelbare inzet waarmee de Groningers de strijd aangingen. Het eerste puntje sinds eind oktober werd gevierd, maar objectief gezien schoot FC Groningen er niet veel mee op omdat de concurrentie ook punten binnenhaalde.   

Het beeld van de eerste helft werd gekenmerkt door twee ploegen die voetbalden zoals je dat van hun positie op de ranglijst mocht verwachten. Het verschil zat hem in de combinaties die FC Twente gemakkelijker op de mat legde dan FC Groningen. Gesteund door een vroege openingstreffer probeerden de Tukkers de wedstrijd te controleren. Dat lukte ten dele omdat de thuisclub in de Euroborg er veel energie in stopte en daarmee de tekortkomingen compenseerde.

Een opvallende verschijning was nieuweling Manu, die door de ontslagen Fledderus op de laatste dag van de winterse transferperiode naar Groningen werd gehaald. De onvoorspelbare aanvaller heeft iets van Dembele, iets van Suarez en heel veel van zichzelf. In elk geval mag je Manu bestempelen als een ouderwetse frommelaar, die met een sterk lichaam de duels niet schuwt. Hij zorgde in de aanval voor leven in de brouwerij en dat werd in de Euroborg zeker op prijs gesteld.

De fans van FC Groningen eisten de vorige keer nog het vertrek van technisch directeur Fledderus en ze kregen hun zin. Dat was kennelijk aanleiding om het elftal van trainer Van der Ree massaal te steunen. Voor de onervaren oefenmeester lijkt het moeilijk om van de mix van oude en nieuwe spelers een soepel draaiende eenheid te maken. De automatismen zijn verdwenen – als die er al zijn geweest – en opportunistische inzet en strijd voeren de boventoon.

Al in de eerste helft kregen de Groningers zeker kansen om de openingstreffer met een tegengoal te beantwoorden. Spits Pepi was wat ongelukkig met de afwerking en de doelman van FC Twente onderscheidde zich met enkele formidabele reddingen. Het doelpunt voor de thuisclub kwam er wel. De net ingevallen jonge Fin Antman vond het net achter de uitblinkende doelman van FC Twente en sierde daarmee zijn debuut op.

De inzet die de equipe van Van der Ree in de wedstrijd gooide was enorm. Werklust is ook de enige remedie in de strijd tegen degradatie. Het gelijkspel tegen hoogvlieger FC Twente was dan ook dik verdiend en vormt zeker een aanknopingspunt voor het vervolg van de competitie. Zoals FC Groningen voetbalde, zal het in staat zijn om meerdere punten te sprokkelen.      

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten