zondag 2 april 2023

Weer verliespartij: het roer moet om bij FC Groningen

Door Henk Hielkema

Het roer moet om bij FC Groningen. Dat is de harde conclusie na de 3-1 nederlaag tegen Fortuna Sittard. Om het eredivisieschap te behouden, zal er een andere wind moeten waaien in het Groninger kamp. Zo doorgaan heeft geen zin. En trainer Van der Ree heeft ook geen idee hoe het verder moet. Daarom een advies aan directeur Gudde: zet Joop Gall voor de groep. Hij is de enige die de club voor degradatie kan behoeden.

Je bereidt je de hele week voor op een cruciale wedstrijd, wedstrijdbesprekingen en een mentale speech. Dan begin je de wedstrijd in Sittard tegen Fortuna en sta je al na een paar minuten met 1-0 achter door een blunder van Oratmangoen die de bal inlevert op het middenveld. Dat overkwam FC Groningen zondagnamiddag. Vervolgens neemt de Trots van het Noorden het heft in handen door 75 procent balbezit in de eerste helft. Op het oog leek het wel aardig, maar grote kansen leverde het niet op.

Fortuna had het naar zijn zin. Door de voorsprong konden ze zich terugzakken op de eigen helft en loeren op een tegenaanval. Dat is het spel van de Limburgers die vlak voor de rust de voorsprong zelfs verdubbelde. Keeper Verrips kon een afstandsschot niet klem pakken en de rebound was een buitenkansje voor de thuisclub die met een 2-0 voorsprong naar de thee kon. Twee fouten – waarom duwde Verrips de bal niet naar de zijkant – en de Groningers begonnen aan de tweede helft met de moeilijke opgave om drie doelpunten te maken. Een gelijkspel zou de club van trainer Van der Ree niet veel helpen.

FC Groningen mag dan in deze beslissende fase de best voetballende ploeg zijn van de kandidaat-degradanten, kennelijk is dat geen manier om je naar de middenmoot te werken. Degradatievoetbal vraagt iets anders dan mooi combinatiespel. FC Volendam had dat in de winterstop al in de gaten. Die club koos voor een succesvolle ommezwaai: van meevoetballen naar het leggen van het accent op de verdediging. Niet mooi maar wel effectief.

Natuurlijk, interim-trainer Van der Ree kan je misschien niet alles verwijten, maar wel dat hij kennelijk niet de juiste speelwijze weet te vinden om je als team uit deze moeilijke situatie te voetballen. Ook wisselde hij veel te laat om het tij te keren. Pepi gaf de Groningers halverwege de tweede helft nog enige hoop door de bal fraai in het Limburgse doel te schieten. Maar verder kwamen ze niet. Sterker nog, vlak voor het einde naakte Fortuna nog een derde treffer.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)