zondag 16 juli 2023

FC Groningen-trainer Dick Lukkien staat voor zijn eerste grote test

 Door Henk Hielkema

De in Emmen heilig verklaarde en in Groningen bewierookte voetbaltrainer Dick Lukkien staat voor zijn eerste grote test. De nieuwbakken trainer van FC Groningen stuurde Tomas Suslov donderdag vanaf het trainingskamp in Epe naar huis. De speler zou zich niet gehouden hebben aan enkele afspraken. Dat kan, maar de komende dagen moet Lukkien ervoor zorgen dat hij de jonge voetballer zo kan raken dat hij zich keurig houdt aan de discipline.

Het eerste – het wegsturen van een speler – is gemakkelijker dan het tweede – de baldadige speler in het gareel krijgen. En dat laatste is belangrijk voor FC Groningen, dat in Suslov in potentie de beste voetballer in de selectie heeft. Lukkiens voorgangers Wormuth en Van der Ree slaagden er vorig seizoen niet in om Suslov in zijn kracht te zetten. Hij werd niet alleen op allerlei verschillende posities neergezet, maar ook nog eens regelmatig gewisseld.

Dat de waarde van Suslov voor de club wordt onderkend door Lukkien blijkt uit zijn uitspraak dat de aanvaller de club grote diensten kan bewijzen. Dat pleit voor de trainer, die nu voor de moeilijke taak staat om de juiste snaar te raken bij de speler die zijn teleurstelling en frustraties over het vorige seizoen niet onder stoelen of blanken  steekt. Daar komt nog eens bij dat Suslov liever in de eredivisie speelt dan in de eerste. Maar welke speler wil dat nou niet?

Goede en creatieve voetballers zijn per definitie lastig in de omgang. De voorbeelden zijn bekend onder de mensen die dit spelletje aandachtig volgen. Suslov wordt door critici omschreven als een over het paard getilde jongen met maniertjes en een arrogante houding. Maar hij kan als de beste voetballen. Het zou Lukkien daarom sieren als hij er in slaagt om de jongeling te motiveren. Dat zal niet gemakkelijk worden, maar zoals gezegd is het de eerste grote test voor de no-nonsens-trainer.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten