zondag 27 augustus 2023

FC Groningen-trainer Dick Lukkien verliest pijlsnel zijn heldenstatus

 Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft na drie wedstrijden in de eerste divisie al vijf verliespunten. De doelstelling om in een jaar terug te keren naar de eredivisie kan alweer bijna in de prullenmand. De hamvraag is natuurlijk wat er aan schort. Het antwoord op die vraag is niet zo moeilijk: een chronisch gebrek aan gif in de ploeg. Noem het gif of grinta of op zijn Gronings gramiet, in elk geval ontbreekt in de wedstrijden de fanatieke wil om te winnen.

Dat laatste werd onlangs ook door de nieuwe trainer Dick Lukkien gesteld. Aan de spelersgroep ligt het niet, want de Trots van het Noorden heeft op papier de beste selectie van de eerste divisie. Het probleem zit dus tussen de oren en het gebrek aan gif mag je de trainersstaf aanrekenen. Uiteindelijk is de trainer verantwoordelijk voor wat zijn ploeg op het veld laat zien. Een gemankeerde instelling van de spelers mag je gerust op het bordje leggen van de technisch eindverantwoordelijke.

Dick Lukkien is in mijn ogen zijn heldenstatus aan het verliezen. De oefenmeester, die in Emmen heilig is verklaard en in Groningen perse gehaald moest worden, heeft er tot dusver weinig van gebakken. Afgezien van de gebrekkige wedstrijdinstelling in de spelersgroep worstelt hij met de basisopstelling en de strijdwijze. Zo ziet hij in de grootste talenten Valente en Blokzijl geen basisspelers en scheept hij het elftal op met een vreemde 4-2-2-2 formatie.

FC Groningen is het meest gebaat bij een 4-3-3 systeem waardoor de spits voldoende aanvoer kan krijgen vanaf de vleugels. Een van de redenen waarom Kevin van Veen na drie duels nog droog staat is het gebrek aan aanvoer. Lukkien is een aardige vent zonder maniertjes maar hij zal snel het roer moeten omgooien. Het krediet van de trouwe aanhang is groot, maar niet oneindig.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden en was in de vorige eeuw technisch manager bij GRC Groningen)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten