maandag 21 augustus 2023

Waarom sterke voetbalteams zo veel moeite hebben met zwakkere tegenstanders

 Door Henk Hielkema

Het begon een paar jaar geleden en je ziet het steeds vaker: mindere voetbalclubs graven zich massaal in voor het eigen strafschopgebied en de veel sterkere tegenstanders hebben de grootste moeite om de wedstrijd te winnen. Vroeger werd dit vooral in Italie gedaan, maar tegenwoordig is ook de eredivisie er mee besmet. De vraag is of de sterkere teams zich er tegen wapenen en de sleutel vinden voor het succes.

FC Barcelona heeft er wekelijks mee te maken en ook Ajax, Feyenoord en PSV staan  regelmatig tegen een menselijke muur te beuken. De verliespunten van Ajax en Feyenoord in het nog prille seizoen zijn mooie voorbeelden. Je ziet soms zeven spelers in de verdediging van de zwakkere opponent. Middenvelders worden verdedigers bij balverlies en voorin staat een eenzame spits.

Maar vergis je niet. Bij balbezit zijn de mindere goden levensgevaarlijk met snelle counters. Daardoor kon Excelsior tegen Feyenoord zelfs een 2-0 voorsprong nemen. De landskampioen maakte nog wel gelijk, maar gemakkelijk ging dat allerminst. Voor de zwakkere clubs is een superverdediging de enige mogelijkheid om een resultaat te halen. Hier hebben de sterke clubs maar mee te dealen.

Het is een heel gedoe om te scoren tegen een verdediging van een man of zeven. Er is daarvoor veel creativiteit vereist en vooral geduld. De trainers van de sterkere teams doen er verstandig aan om regelmatig oefenwedstrijden te organiseren waarbij de tegenstander de opdracht krijgt om voor het eigen doel een bus te parkeren. Niet alleen in de voorbereiding maar ook in het seizoen. Je kunt bijvoorbeeld op donderdag een oefenduel spelen tegen een behulpzame amateurclub of tegen het tweede elftal.

Op deze manier raken de spelers gewend aan de moeilijke situatie om doelpunten te maken. In de competitie staan ze dan niet voor verrassingen en weten ze wat hen te wachten staat als ze tegen een veel zwakkere tegenstander moeten aantreden. FC Groningen zal er in de eerste divisie ook mee te maken krijgen als de club speelt tegen een andere echte club. Tegen de Jong-teams (zoals vanavond tegen Jong FC Utrecht) zal het minder vaak voorkomen omdat die teams vooral voetballen om te leren in plaats van te winnen.      

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten