zondag 6 augustus 2023

Trainer Dick Lukkien al volledig de weg kwijt bij FC Groningen

 Door Henk Hielkema

FC Groningen voetbalde zaterdag de ‘generale’ voor het begin  van de competitie tegen PEC Zwolle: uitslag 0-0. Thijmen Blokzijl en Luciano Valente waren niet van de partij. Zij speelden op een eerder tijdstip in het tweede elftal tegen de reserves van de Zwollenaren. De beide teenagers komen niet voor in de plannen van trainer Dick Lukkien, die daarmee aangeeft de weg al volledig kwijt te zijn.

Nergens was te horen of te lezen dat het supertalentvolle duo last had van een blessure, een tekort aan wedstrijdritme of een of andere ziekte. Ook hebben ze zich niet misdragen tijdens het trainingskamp. Kortom, er was geen andere reden voor het passeren van de beide teenagers dan een sportieve. En dat is opmerkelijk, want Valente staat op het wensenlijstje van enkele Italiaanse topclubs en Blokzijl wordt al een tijdje gescout door Nederlandse clubs.

Een reden om de twee tegen PEC met het tweede elftal mee te laten voetballen, zou nog kunnen zijn om ze tijdelijk uit de etalage te houden in verband met de nog lopende transferwindow. Maar die kans acht ik niet al te groot. Als je als oefenmeester niet de kwaliteiten ziet van de beide pareltjes dan is er iets mis met het inschattingsvermogen. Opvallend is wel dat de fans Lukkien nog niets verwijten. De Veendammer trainer heeft veel krediet bij de achterban, die enkele maanden geleden hard schreeuwde om de komst van de uit Emmen opgepikte trainer.

FC Groningen zal komende vrijdag ongetwijfeld ook zonder Blokzijl en Valente van Jong Ajax winnen, maar je doet de beide talenten tekort door ze op te stellen in het tweede of neer te zetten op de wisselbank. Bovendien is het een vorm van kapitaalsvernietiging want in de toekomst kunnen deze beide voetballers wel eens zorgen voor miljoenen euro’s. Die kun je vergeten als je ze niet in het eerste elftal opstelt. Daar horen ze te voetballen en nergens anders.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten