maandag 18 december 2017

FC Groningen mist passie tegen Excelsior

Door Mistersnooker

FC Groningen verloor zondagmiddag behalve drie punten tegen Excelsior (0-2) ook de hoop op aansluiting met de betere middenmoters en de kans om zich op termijn te mengen in de strijd om de playoffplaatsen. Na de prachtige 3-3 tegen PSV ontbrak het de ploeg van trainer Faber deze keer aan de hartstocht en de passie om na een achterstand terug te knokken.

Natuurlijk, de wil om een resultaat te halen was er wel maar de wil om zich dood te vechten was er niet. Met andere woorden: FC Groningen voetbalde niet met het hart maar met de verwachting dat het door een surplus aan kwaliteit wel zou gaan redden. Dat was een misrekening tegen een armoedig spelend Excelsior dat won op tactisch inzicht.

Faber wisselde na de achterstand wel een verdediger voor een extra aanvaller maar als zoiets gepaard gaat met zo weinig gif en passie dan loop je het risico om nog een tegengoal te incasseren. Dat gebeurde ook. Kennelijk motiveerde de naam PSV de spelers wel om tot het uiterste te gaan maar ze misten die prikkel tegen Excelsior.

Maar er is meer aan de hand. Faber puzzelt nog steeds met de basiself. Halverwege de competitie weet hij nog steeds niet welke spelers een basisopstelling verdienen en wie niet. De spitspositie wordt wisselend ingenomen door Veldwijk en Van Weert en ook in de verdediging en middenveld is vrijwel niemand zeker van zijn plaats. Het geschuif en gewissel maken de ploeg eerder onzeker dan sterker. Daar komt nog bij dat er in de winterstop hard gewerkt moet worden aan teambuilding, want je kunt aan het veldspel zien wie in het duel zijn eigen wedstrijdje speelt.

Het gevolg is een matige eerste seizoenshelft met veel te weinig punten om de sportieve doelstelling te kunnen waarmaken. Met een zege op Sparta, zondag aanstaande de laatste opponent van dit jaar, kan er wat afstand genomen kunnen worden van de gevarenzone. De optimisten kijken liever naar boven, maar de realiteit is dat de afstand met de degradatiekandidaten op dit moment slechts vier punten bedraagt.

FC Groningen heeft een te goede selectie om rechtstreeks te degraderen, maar deelname aan de nacompetitie kan onmogelijk worden uitgesloten. Daarvoor voetbalt de ploeg van Faber te wisselvallig.
                               
 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten