maandag 11 december 2017

FC Groningen moet nog steeds naar beneden kijken

Door Mistersnooker

Het doel van de clubleiding van FC Groningen (minimaal negen punten uit de laatste vier duels voor de winterstop) is praktisch niet meer haalbaar na de 2-2 remise tegen hekkensluiter Roda JC. De ploeg zou nog wel tien punten kunnen halen, maar het is niet realistisch te denken dat PSV woensdagavond in de Euroborg gaat verliezen.

De Trots van het Noorden liet in Kerkrade zien waarom de ploeg onderin de middenmoot speelt en niet in de subtop van de eredivisie. In de eerste plaats ontbeerde het elftal van trainer Ernest Faber de vechtlust om onder bizarre omstandigheden overeind te blijven. Met name in de eerste helft was normaal spel op een besneeuwde ondergrond vrijwel niet mogelijk.

De 2-0 voorsprong van Roda was daarom verdiend. De door veel volgers zo bejubelde doelman Padt liet voor de zoveelste keer weer eens een bal los (0-1) en gepruts in de verdediging veroorzaakte de 0-2. Pas daarna begon FC Groningen op een sneeuwvrij gemaakte grasmat te voetballen. Twee goals van Van Weert maakten de achterstand goed en daarna kregen de Groningers nog een half uur de tijd om met een man meer de drie punten binnen te halen.

Het lukte Roda zo gemakkelijk om het puntje in eigen huis te houden dat je je kunt afvragen of FC Groningen nog wel in staat zal zijn zich te mengen in de strijd om een playoffplaats voor een Europees ticket. De zorg om weg te blijven uit de gevarenzone lijkt reeler dan de hoop op een playoffsplaats. Alleen een zege op PSV kan ervoor zorgen dat dit verhaal in de prullenbak kan worden gedeponeerd. Maar wie gelooft in een overwinning op de Eindhovenaren is op zijn minst een rasoptimist zonder veel realiteitszin.

Het is trouwens zinvol om eens vooruit te kijken. Binnenkort is er weer een transferperiode en dat Mahi gaat vertrekken, lijkt zo klaar als een klontje. Doelman Padt zou ook op het verlanglijstje staan van diverse topclubs en zijn vertrek zou de ploeg er niet sterker op maken. Hoewel Padt veel fatale rebounds heeft, is hij voor een club als FC Groningen een waardevolle kracht.

Met andere woorden: het zal na de winterstop nog moeilijker worden om de lift omhoog te nemen. Het lijkt daarom verstandig voor de clubleiding om de sportieve doelstelling voor dit seizoen wat bij te stellen. Wegblijven uit de gevarenzone lijkt het enige haalbare doel. Eindigen in de subtop van de ranglijst is uitgesloten als je de eerste helft van de competitie in ogenschouw neemt.
           
 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           


Geen opmerkingen:

Een reactie posten