zondag 15 april 2018

FC Groningen: uithuilen en opnieuw beginnen


Door Mistersnooker

FC Groningen is nagenoeg veilig na de 2-1 zege op Roda JC en kan nu uithuilen en opnieuw beginnen. De opluchting was groot in de Euroborg. Bij spelers, trainers, clubleiding en supporters, maar juichen om handhaving in de eredivisie is een club als FC Groningen onwaardig. De spelersgroep is namelijk goed genoeg om de playoffs te halen voor Europees voetbal.

De vraag is dan wat er in het seizoen is misgegaan. Dat is er heel wat. Het begon al in het begin van de competitie met geruzie in de spelersgroep en spelers die disciplinair uit de selectie gezet moesten worden. Later kwam daar nog eens een onwillige speler bij (Lars Veldwijk) een aankoop die nota bene voor de rest van het seizoen uit de selectie werd gezet.

Hoofdschuldige van bovengenoemde zaken is trainer Ernest Faber. Hij slaagde er niet in om van de selectie een eenheid te maken. Het gevolg was dat er altijd een andere basis in het veld stond. Spelers voetbalden hun eigen wedstrijdje en dat alles was niet bevorderlijk voor het binnenhalen van punten. Het elftal belandde al snel onderin de middenmoot en de sportieve doelstelling (playoffs) was al vroeg in het seizoen onhaalbaar.

Directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans namen vlak voor de winterstop een groot risico door Faber in zijn werk te blijven steunen. De opluchting om de handhaving zal bij deze heren wel het grootst zijn. Ze kunnen zich vanaf vandaag volledig bezighouden met het samenstellen van de nieuwe groep voor het seizoen 2018-2019.  Jans kan weer met een gerust hart aanschuiven in voetbalpraatprogramma’s, iets wat hij de laatste maanden terecht aan zich voorbij liet gaan.

De potentiele seizoenkaarthouders worden nu voorgeschoteld dat het na de zomer helemaal anders gaat worden. Maar of het met een onervaren trainer als Danny Buys crescendo zal gaan, moet worden betwijfeld. Het hoofdtrainerschap van een professionele voetbalclub is een vak voor ervaren oefenmeesters. Maar na het mislukte seizoen van Faber kan het amper minder goed gaan. Om de klanten voor een seizoenkaart over de streep te trekken, moet de clubleiding in elk geval de koopoptie van Doan gaan lichten en het liefst nog een aansprekende speler aantrekken.

Voor voetbalminnend Groningen is het goed dat degradatie naar de Jupiler League is afgewend. En daar mag best een biertje op gedronken worden. De ramp zou namelijk niet te overzien zijn als FC Groningen uit de eredivisie wordt verbannen. Daar zijn de club en de stad te groot voor.

 (Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           


Geen opmerkingen:

Een reactie posten