zondag 2 september 2018

Degradatievoetbal voor FC Groningen


Door Henk Hielkema

Het wordt een seizoen met degradatievoetbal voor FC Groningen. De ontevredenheid van de supporters in de Euroborg na de 1-0 nederlaag tegen PEC Zwolle is begrijpelijk. Ze begeleidden het elftal van trainer Danny Buijs met boegeroep en een fluitconcert. Van alle mooie praatjes en beloften van de clubleiding is na vier wedstrijden niets uitgekomen. De Trots van het Noorden zal deze competitie moeten vechten tegen degradatie.

Een lachwekkend misverstand tussen twee Groninger verdedigers en zwak keeperswerk van Padt (uit zijn zoveelste rebound kon de tegenpartij scoren) deden de noorderlingen de das om. Met Ajax en AZ als eerstvolgende tegenstanders is het niet moeilijk te voorspellen dat FC Groningen de komende maanden in de kelder van de eredivisie zal voetballen.

De mensen die dit jaar geen seizoenkaart hebben gekocht, lachen in hun vuistje. Het is geen feest om de thuisduels van hun favoriete club te bezoeken. Vergeleken met het vorige seizoen is het elftal er op achteruit gegaan. Was het de eerste duels nog het middenveld dat de achilleshiel van de ploeg vormde, tegen PEC waren het de verdediging en de aanval die het lieten afweten.

Door Warmerdam op het middenveld te posteren, loste Buijs het probleem daar op, maar uitgerekend deze Warmderdam kreeg tegen de Zwollenaren vier prima scoringskansen die hij jammerlijk om zeep hielp. Hij is een prima middenvelder maar als doelpuntenmaker scoort hij ver onder de maat. Met de vertrokken Tom van Weert in die positie was de bal vermoedelijk wel in het Zwolse doel verdwenen.

Buijs zit er maar mooi mee. Hij is met handen en voeten gebonden aan de spelers die technisch manager Ron Jans voor hem heeft geregeld. De schuld van de sportieve malaise moet daarom ook niet gezocht worden in het werk van de debuterende oefenmeester maar in het beleid van Jans en zijn directeur Hans Nijland. Zij zijn er niet in geslaagd om het elftal sterker te maken.

Het enige wat Buijs en zijn staf kunnen doen is puntjes sprokkelen. Juist tegen teams als PEC Zwolle had FC Groningen moeten toeslaan. Er stond daarom veel druk op de wedstrijd en dat was te zien aan het nerveuse spel. Als de club straks met drie punten uit zes duels onderaan staat, mag het duo Jans/Nijland alleen maar hopen op een sportieve opleving.
            
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten