zondag 30 september 2018

FC Groningen meer mans met Tim Freriks


Door Henk Hielkema

Als je hekkensluiter van de eredivisie bent dan is elk puntje meer dan welkom. De remise tegen FC Utrecht (1-1) werd door de spelers en staf van FC Groningen dankbaar omarmd maar er had natuurlijk gewonnen moeten worden. De Utrechters speelden immers het laatste half uur met tien man en voetbalden allerminst de sterren van de hemel.

Zoals gezegd werd het eerste puntje van dit seizoen in de Euroborg redelijk tevreden geincasseerd. Het voorkwam in elk geval een nieuw oproer in het stadion, waar de supporters deze week nog het hoofd eisten van algemeen directeur Hans Nijland. Verlies tegen FC Utrecht zou dramatische gevolgen hebben gehad voor de Groningers.

Echt veel schieten de noorderlingen er trouwens niet mee op. PEC Zwolle (punt tegen AZ ) en De Graafschap (drie punten tegen Willem II), een paar concurrenten in de degradatiezone, haalden ook een resultaat. Maar de jacht op meer dan een punt in de slotfase leverde voor FC Groningen ook weer enige goodwill op bij de eigen aanhang, die in de Euroborg tot dusverre niet is verwend.

De inbreng van de boomlange, negentienjarige Tim Freriks van Jong FC Groningen is zeker in thuiswedstrijden voor herhaling vatbaar. Met hem in de spits is de ploeg meer mans. Zijn aanwezigheid maakte het voor trainer Danny Buijs mogelijk om opportunistisch te gaan voetballen. Die speelwijze veroorzaakte voor leven in de brouwerij en ook een paar hachelijke momenten voor het doel van de Utrechters. Met een beetje geluk had FC Groningen daarmee de volle buit veroverd. 

FC Utrecht, dat evenals de Groningers ook in een moeilijke fase zit, wankelde in de slotfase van de wedstrijd. Een domme rode kaart, halverwege de tweede helft, zorgde ervoor dat de Groningers alles op alles zetten om een 1-0 achterstand weg te werken. De 1-1 kwam er wel, maar de zo gewenste zege bleef achterwege en dat was objectief gezien toch wel wat teleurstellend.

De les die Buijs zal hebben geleerd is dat opportunisme met de lange Freriks in de punt van de aanval een speelwijze is die niet alleen aanspreekt bij het eigen publiek maar ook tegenstanders angst inboezemt. Misschien is deze taktiek geschikter voor het ‘degradatievoetbal’ dan het saaie heen en weer geschuif.
          
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten