donderdag 27 september 2018

FC Groningen moet gifbeker helemaal leegdrinken


Door Henk Hielkema

FC Groningen is nu ook uitgeschakeld voor de beker. FC Twente, de nummer vijf in de eerste divisie, klopte de Groningers met 2-0 en had in feite weinig te vrezen. De vraag is hoe diep de gifbeker is die de ploeg van trainer Danny Buijs moet leegdrinken. De wedstrijd die het elftal weer wat vertrouwen moest geven voor het vervolg van de competitie, werd het zoveelste drama in dit nog jonge seizoen.

Buijs beweerde in de aanloop van het bekerduel dat het nog geen crisis is in de Euroborg. Maar als er zondag tegen FC Utrecht weer verloren wordt, kun je niet meer van een crisis spreken maar van een catastrofe. Hoe komt de club hier weer uit? Het duel tegen FC Twente gaf in elk geval geen aanknopingspunten. Het was de slechtste wedstrijd die FC Groningen in de Euroborg heeft gespeeld.

Natuurlijk waren enkele basiskrachten afwezig door schorsingen en blessures. Mahi werd in de aanval gemist en Zeefuik in de verdediging. En wie zegt dat de ruil Van Weert-Pohl voor de noorderlingen goed heeft uitgepakt, heeft geen verstand van voetbal. De Deense spits kan er weinig van en het is een raadsel waarom de clubleiding hem een driejarig contract liet tekenen.

Technisch manager Ron Jans trok de vorige week in de media het boetekleed aan door te stellen dat hij en niemand anders verantwoordelijk is voor de samenstelling van de huidige selectie. Directeur Hans Nijland hoeft daarom niet te denken aan een vroegtijdig ontslag voor trainer Buijs maar wel aan het vertrek van Jans, die donderdagavond met een misplaatste glimlach het sportieve drama op de grasmat aanschouwde.

Het is in het profvoetbal niet gebruikelijk om de technisch manager de laan uit te sturen bij tegenvallende prestaties maar Nijland zou eigenlijk zijn huisvriend Jans de wacht moeten aanzeggen. Niemand neemt de onervaren Buijs iets kwalijk maar het helpt natuurlijk niet om in deze situatie een onervaren oefenmeester op de bank te hebben.

Overigens heeft de club de affaire Padt prima aangepakt. Gewoon direct met een statement komen en de situatie uitleggen en vervolgens achter de doelman blijven staan. Terecht geen boete of schorsing van de club. Padt en de club zijn het eens dat de misdragingen van de keeper in de trein superdom waren. Maar iedereen verdient een tweede kans. Bovendien zal het openbaar ministerie de speler nog wel voor de rechter brengen.

(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten