zaterdag 15 september 2018

Superieur Ajax simpel langs FC Groningen



Door Henk Hielkema

Je hebt als FC Groningen drie schamele puntjes uit de eerste vier competitiewedstrijden en dan staat een uitwedstrijd tegen Ajax op het programma. Wat doe je dan als trainer? In elk geval niet lekker meevoetballen, want dan word je als naief gebrandmerkt. Nee, je laat vrijwel alle veldspelers verdedigen. Met andere woorden: je parkeert de bus voor het eigen strafschopgebied. Het hielp weinig want de superieure Amsterdammers haalden met 3-0 vrij simpel de punten binnen.

Wat heb je dan bereikt als trainer van FC Groningen? Dat de supporters en professionele volgers zeggen dat je naar vermogen hebt gevoetbald en dat je alles hebt geprobeerd om in de Arena een resultaat te behalen. En omdat elke ploeg van Ajax kan verliezen, kun je je met een gerust hart richten op de volgende tegenstander.  En dat is AZ dat zondag naar de Euroborg komt. Op die wedstrijd staat nu een enorme druk om de tweede zege van het seizoen binnen te halen.

FC Groningen mag zich zondag niet verschuilen achter het mom van een ‘betere tegenstander’. Ook mag er in eigen huis geen bus geparkeerd worden voor het strafschopgebied. AZ zal met dominant voetbal verslagen moeten worden. Alleen dan kunnen de supporters tevreden gesteld worden en kan er eindelijk op de ranglijst naar boven gekeken worden.

Nog even terug naar Ajax-FC Groningen. Trainer Danny Buijs wilde zich dus niet op een kinderlijke wijze laten slachten. Hij wilde het niet doen zoals ADO, dat PSV vrijwel niets in de weg legde en getrakteerd werd op een nederlaag met forse cijfers (0-7). Maar het resultaat was hetzelfde: nul punten.

Het enige lichtpuntje voor Buijs is dat niemand hem de nederlaag in Amsterdam zal aanrekenen. Hij heeft immers zijn best gedaan om het Ajax zo moeilijk mogelijk te maken? En tegen dit Ajax zouden alle ploegen immers kunnen verliezen? Daarom is het resultaat tegen AZ zondag veel belangrijker. Want met drie punten uit zes duels is het voorspelbaar dat er iets bij de Trots van het Noorden moet gebeuren.

Het mag dan nog veel te vroeg zijn om te denken aan het ontslag van Buijs, doorgaan met verliespartijen is voor de club geen optie. Een nederlaag tegen AZ in de Euroborg zou wel eens het begin kunnen zijn van paniekvoetbal in een crisissfeer. Winst tegen de ploeg uit Alkmaar is daarom een bittere noodzaak.
               
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten