zondag 23 september 2018

FC Groningen is het spoor volledig bijster


Door Henk Hielkema

FC Groningen is het spoor volledig bijster. De ploeg van trainer Danny Buijs verloor niet alleen voor de vijfde keer dit seizoen (1-3 tegen AZ) maar zag ook twee spelers (Zeefuik en Hrustic) met de rode kaart van het veld verdwijnen. De VAR en de arbitrage speelden een vooraanstaande rol in dit duel maar in alle gevallen hadden ze het bij het rechte eind. De vraag is: FC Groningen, wat nu?

Het publiek in de Euroborg had voor de voetbalblamage na afloop nog een applausje over, maar dat was alleen bedoeld voor de dappere wijze waarmee de spelers van Buijs de numerieke minderheid in de slotfase aangreep om er nog iets van te maken. Met veel strijd, vechtlust en passie knokten de Groningers nog voor een resultaat. Tevergeefs.

De rode kaart voor Zeefuik gaf arbiter Van Boekel op advies van de VAR, die had gezien dat de felle verdediger op de voet van een tegenstander had gestaan. Het was geen overtreding als gevolg van een overdosis aan inzet maar en het was een vieze tackle. Hrustic kon vertrekken na tweemaal geel. Eerst werd hij bestraft wegen aanmerkingen op de leiding en later na een opstootje met een tegenstander. Twee domme acties van de middenvelder die zijn ploeg ernstig dupeerde.

Buijs mag dan op het trainingsveld keihard bezig zijn om het matige spel van zijn team te verbeteren, hij mag ook wel eens wijzen op de discipline. Als passie en inzet leiden tot gele en rode kaarten dan mag je gerust vraagtekens zetten bij het gedrag van je spelers. Zoals de ploeg zich zondagmiddag in de Euroborg gedroeg, heeft het weinig met professioneel voetbal te maken.

Toch waren er lichtpuntjes. In de eerste plaats vertoonde het elftal veel strijd en inzet toen het in de slotfase met negen spelers moest opboksen tegen elf tegenstanders. Dat had tot gevolg dat er zelfs een kans kwam om met een 2-2 gelijkspel als een heldenploeg van het veld te stappen en het zorgde er ook voor dat de aanhang de Buijs-equipe niet liet vallen.

Een ander opvallende verschijning was Doan als spits. De jonge Japanner bleek niet alleen balvast maar ook zeer behendig in de kleine ruimte waardoor de vijandelijke verdedigers er soms tureluurs van werden. Die optie (Doan werd als voorste aanvaller geposteerd na de rode kaart van Zeefuik) zou in de toekomst nog wel eens gebruikt kunnen worden als de wedstrijd erom vraagt.

Voor de rest zal FC Groningen in de strijd tegen degradatie zich gedisciplineerder moeten gedragen. Maar wel met de passie en inzet die het toonde in de slotfase van het duel tegen AZ.
                    
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten