maandag 17 december 2018

Arjen, kom terug als 'baas' van FC Groningen


Door Henk Hielkema

Arjen, kom terug naar Groningen als ‘baas’ van de FC.  Je hoeft hier niet meer je voetbalkunsten te vertonen, maar de club heeft je nu nodig als algemeen directeur. Hans Nijland en technisch manager Ron Jans hebben de weg al voor je vrij gemaakt. Je onervarenheid als clubbestuurder kan simpel worden opgelost. Nijland is vast wel bereid om je de kneepjes van het vak te leren.

Bovendien kun je worden bijgestaan door een paar managers die goed zijn in zaken die je nog niet onder de knie hebt. Maar de functie is je op het lijf geschreven. Als scholier was je vroeger al de beste van de klas. Die slimheid heb je al en aan doorzettingsvermogen heb je geen gebrek.

Als teenager was je al supergemotiveerd om het voetballen te leren. Vanuit school kwam je rechtstreeks naar Corpus den Hoorn om te trainen. Als technisch manager van GRC Groningen was ik vaak aanwezig als je letterlijk aan kwam hollen. Je geliefde tosti ham-kaas met milde tomatensaus hebben we in de kantine graag voor je bereid.

En als C-junior hebben we op zaterdagmiddag bewonderend naar je gekeken. De Gezinsbode-man Wim Masker noemde het ‘sprookjesvoetbal’. Hij was jouw ontdekker als supertalent. Op het moment dat je bij de B-junioren speelde, was je in je elftal niet zo geliefd bij je medespelers omdat je de bal nooit afgaf. Ik heb je ooit proberen duidelijk te maken dat je oog in oog met de keeper de bal opzij moest schuiven naar een medespeler die dan een leeg doel voor zich had. Maar dat advies heb je nooit opgevolgd.

Arjen, volg je hart en kom terug naar Groningen. Je laat voor jou en je gezin een fraai huis bouwen aan de Verlengde Hereweg en dat betekent dat je je voor de rest van je leven in deze regio wil vestigen. Je hebt in de keuken gekeken van de grootste voetbalclubs in Europa en je hebt ook gezien dat Bayern Munchen wordt geleid door voormalige topspelers. Laat dat een voorbeeld voor je zijn.

Met jou als directeur kan FC Groningen eindelijk eens de volgende stap maken op weg naar de top van Nederland. Alle deuren gaan voor je open en als boegbeeld van de club zul je ook sponsors aantrekken, die tot dusver aan de zijlijn hebben toegekeken. Je kunt de club op de Europese kaart zetten. En niet alleen door je naam maar vooral door je inzicht en voetbalvisie.

Het is nu tijd om het voetbalspel te gaan dienen als leidinggevende bij de club die in je hart zit. FC Groningen heeft je straks meer dan ooit nodig. Niet als voetballer maar als algemeen directeur met technische bevoegdheden. Je kunt vrijwel zeker een contract gaan tekenen voor onbepaalde tijd. Je bent de ideale opvolger van Hans Nijland.

Trouwens, als C-junior heb je ooit een gulden van me geleend om een Nuts te kopen. Weet je nog? Die heb ik nog van je tegoed….
                                                 
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           


Geen opmerkingen:

Een reactie posten