zondag 9 december 2018

FC Groningen op weg naar veilige middenmoot


Door Henk Hielkema

FC Groningen zit op schema om zich nog voor de winterstop veilig in de middenmoot te nestelen. De uitwedstrijd tegen VVV leverde een puntje op (0-0) waardoor de ploeg van Danny Buijs weer een positie is geklommen op de ranglijst. Op grond van een beter doelsaldo is FC Emmen nu gepasseerd. En met winst op de Drenten – komende zondag in de Euroborg – en een zege op het zwakke Fortuna is de superslechte competitiestart nog voor de Kerst ongedaan gemaakt.

In Venlo voetbalden de Groningers niet hun beste wedstrijd van het seizoen. Het ging allemaal wat stroef op het kunstgras van de gastheren, die op die lelijke vloer amper zijn te verslaan. FC Groningen moest zelfs even oppassen voor een tegengoal maar doelman Padt herstelde zich van de blunders van de vorige week door deze keer een paar ballen tegen te houden.

Voor de rest speelde Doan bleekjes en was Mahi vrijwel onzichtbaar. Je kunt natuurlijk ook niet verwachten dat iedereen elke week zijn beste vorm vertoont. Toch zal FC Emmen volgende week in de noordelijke derby aan het kortste eind trekken. Dat kan bijna niet anders want de Trots van het Noorden heeft de betere spelers. De Emmenaren zullen best wat tegenstribbelen, maar gaan ongetwijfeld de winsterstop in op een plaats die gedwongen degradatiewedstrijden zal opleveren.

Deze weken heeft FC Groningen het geluk om een mooie reeks wedstrijden neer te zetten tegen relatief mindere tegenstanders. Een heuse puntenregen is daarvan het gevolg. De laatste krachtmeting van dit jaar is tegen Fortuna en die kan ook drie punten opleveren, waardoor het puntentotaal op een veilig aantal van twintig zal zijn.

Tegen VVV had FC Groningen bijna lange tijd met een numerieke meerderheid kunnen spelen. De arbiter gaf in de eerste helft een VVV-verdediger de rode kaart, maar trok die weer in nadat hij de beelden op advies van de VAR nog eens had bekeken. Sommige volgers beweerden dat de VAR verantwoordelijk was voor die ingreep maar dat is onzin. De arbiter van dienst heeft altijd het laatste woord en had de rode kaart ook gewoon kunnen handhaven.

Komende zondagmiddag dus de eerste Gronings-Drentse derby in de eredivisie. De wedstrijd zal deze week heel wat gespreksstof opleveren en de lokale media zullen er bol van staan. Maar op basis van een surplus aan kwaliteit moet FC Groningen de winst binnenhalen.
                                                  
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten