zondag 16 december 2018

FC Emmen duwt FC Groningen terug in het moeras


Door Henk Hielkema

Tegen alle verwachting in van voetbaldeskundigen – onder wie ondergetekende – won FC Emmen de noordelijke derby tegen FC Groningen in de Euroborg: 1-2. Niks geen veilige middenmoot voor de ploeg van trainer Danny Buijs. Er moet volgende week gewoon gewonnen worden bij Fortuna Sittard om toch nog met een redelijk gevoel de winterstop in te gaan.

Uitgerekend de oud-FC Groningen-spits Pedersen deed zijn voormalige werkgever de das om met twee doelpunten in de slotfase van het duel dat leek af te stevenen op een saaie 0-0 remise. Mahi leek eerst de drie punten voor de Groningers veilig te stellen maar daar dacht invaller Pedersen anders over. Hij nam wraak op de ploeg die hij destijds op een vervelende manier moest verlaten.

Ook voor Emmen-trainer Dick Lukkien was het een gedenkwaardige overwinning. Hij wilde graag hoofdtrainer worden van FC Groningen, dat hem voor deze post echter te licht bevond. De no-nonsense-trainer, gehuld in de goedkope winterjas van C&A, doet het gewoon ontzettend goed in Emmen. De promotie naar de eredivisie was al een huzarenstukje, maar de zege op FC Groningen was voor hem nog leuker.

FC Emmen klom door de overwinning op naar de middenmoot en FC Groningen staat weer op een plaats die goed is voor de nacompetitie met ploegen uit de eerste divisie. Zoals gezegd kan alleen een zege op Fortuna nog een beetje lucht geven.

De groen-witte fans in de Euroborg baalden natuurlijk als een stekker, maar in hun hart zullen ze ongetwijfeld respect hebben gehad voor al die spelers van Emmen die in het verleden het shirt van FC Groningen droegen. De motivatie om er iets van te maken was bij de Drenten ogenschijnlijk iets groter dan bij de thuisclub. De wat mindere kwaliteit van de spelersgroep werd met veel inzet en discipline gecompenseerd.
                                        
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten