zaterdag 22 december 2018

FC Groningen sluit 2018 in stijl af: bedroevend


Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft het jaar 2018 in stijl afgesloten: bedroevend. De club van trainer Danny Buijs voetbalde ruim een helft tegen tien spelers van Fortuna Sittard (overigens een onterechte rode kaart) maar zijn spelers voetbalden zo pover dat de Limburgers weinig moeite hadden om de 0-0 binnen te slepen.

Met 15 punten uit 17 duels blijft de Trots van het Noorden in de gevaarlijke degradatiezone. Buijs zei het in de aanloop van het duel in Sittard al: “We zijn gewoon een degradatiekandidaat”. En zijn ploeg liet in het laatste duel van het jaar zien dat daar geen woord van gelogen is. Tegen de promovendus leverde FC Groningen een van zijn slechtste optredens af.

Het lijkt tevens het einde van Casseirra als huurling bij de Groningers. De speler die Ajax voor tien miljoen euro kocht, is de laatste maanden door de mand gevallen. Bovendien is hij niet een speler die door de fans in de Euroborg wordt gewaardeerd. Hij weigerde vuile meters te maken en blonk alleen uit in mislukte trucjes.

Een andere speler waar je vraagtekens bij kunt zetten is Ahmad Mendes Moreira, de aanvaller die Buijs heeft meegenomen van Kozakken Boys. Wat hij in Sittard als invaller liet zien, was zo slecht dat je je afvraagt waarom hij een contract als profvoetballer heeft getekend. Op de noordelijke amateurvelden zijn namelijk veel betere aanvallers te zien. Technisch manager Ron Jans is verantwoordelijk voor de komst van Moreira en dat is niet de enige fout die Jans in deze functie heeft gemaakt.

In de laatste serie duels met relatief gemakkelijke tegenstanders heeft Groningen vijf punten minder behaald dan redelijkerwijs mocht worden verwacht. Drie tegen FC Emmen en twee tegen Fortuna Sittard. De vraag is nu hoe het na de winterstop verder gaat. Niet alleen met het oog op de punten maar ook met het oog op de spelersgroep.

Het is al bekend dat Doan in januari niet beschikbaar is omdat hij dan in het nationale team van Japan speelt. Mahi wil zijn contract niet verlengen en financieel gezien is het voor FC Groningen van belang dat hij in de winterstop wordt verkocht. Zo niet dan loopt hij over een paar maanden gratis de poort uit.

Als Buijs op korte termijn zijn beste spelers moet missen, dan blijft zijn ploeg nog wel een tijdje aanmodderen in de kelder van de eredivisie. Als je realistisch bent, dan zeg je nu dat het seizoen geslaagd is als het eredivisieschap wordt veiliggesteld. En dat is niet wat de vertrekkende directeur Hans Nijland en zijn  technisch manager Ron Jans voor ogen hadden bij de seizoenspresentatie.          

(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           


Geen opmerkingen:

Een reactie posten