dinsdag 2 april 2019

FC Groningen blij met onverdiende zege


Door Henk Hielkema

Slecht voetballen tegen een betere tegenstander en toch met 1-0 winnen. Dat deed FC Groningen dinsdagavond tegen De Graafschap in de Euroborg. Het liep voor geen meter bij de Groningers maar niemand maalde daar na afloop om in het groen-witte kamp. De drie punten waren binnen en als de volgende tegenstander (Excelsior) ook aan de zegekar kan worden gebonden staat de deur wijd wagen open voor de play-offs voor Europees voetbal.

De Trots van het Noorden had over geluk niet te klagen. Binnen acht minuten kreeg De Graafschap namelijk al drie levensgrote doelkansen, die werden gemist. En zoals het zo vaak gebeurt, valt het doelpunt dan aan de andere kant. De ploeg uit Doetinchem speelde het betere combinatievoetbal. FC Groningen modderde maar wat aan en bakte er weinig van.

De onverdiende overwinning zorgde er wel voor dat de Trots van het Noorden definitief bevrijd is van degradatiezorgen. Bovendien heeft trainer Danny Buijs en zijn equipe alle mogelijkheden om zich te plaatsen bij de eerste acht ploegen van de eredivisie. Officieel geeft alleen plaatsing bij de eerste zeven recht op de play-offs maar als Ajax de beker wint dan is ook een achtste positie voldoende voor het toetje van de competitie.

Het is trouwens opmerkelijk hoe positief de ‘harde kern’ in de Euroborg op het belabberde spel van de thuisploeg reageert. De fanatieke supporters bleven maar zingen dat het een lieve lust was en daar was toch weinig reden voor. Af en toe klonk er afkeurend gefluit maar dat mocht geen naam hebben. Zeker niet na de 1-0 van invaller Gladon.

Overigens maakte Buijs deze week nog een ongepaste 1-april-grap. Hij vertelde de lokale pers dat hij de trainingen op Corpus den Hoorn besloten wilde afwerken met grote doeken langs de velden. Over de doorgaans bejaarde mannen die alle trainingen volgen zei hij: “Laat ze maar iets leuks doen met hun leven.” Ook al was het grappig bedoeld, zoiets zeg je niet over de mensen die dagelijks uitkijken naar hun verzetje.
                                    
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten