zaterdag 20 april 2019

FC Groningen dichtbij stunt tegen Ajax


Door Henk Hielkema

De vreugde, ontlading en opluchting in het Ajax-kamp waren na het laatste fluitsignaal van arbiter Higler in de Euroborg zo groot dat het wel leek alsof de Amsterdammers de Champions League hadden gewonnen. De 1-0 zege op FC Groningen werd ook door Ajax-trainer luid bejubeld. Vantevoren werd gesteld dat de uitwedstrijd in Groningen de lastigste hobbel zou zijn op weg naar de titel. En dat bleek zaterdagavond overduidelijk.

De topteams hebben het al jarenlang moeilijk in de Euroborg. Dat was ook al zo in het Oosterpark-stadion, want zo’n zestig jaar geleden gingen ze al met angst en beven naar FC Groningen, dat toen nog GVAV heette. Tot een kwartier voor het einde had de Trots van het Noorden uitzicht op een verdienstelijke remise. Een doeltreffende actie van Huntelaar – na een vreemde vuurpijl van Zeefuik – betekende echter de amper verdiende zege voor de gasten.

FC Groningen pakte Ajax op de juiste manier aan. Enkele dagen na de sensationele uitschakeling van Juventus wist FC Groningen-trainer Danny Buijs precies wat zijn ploeg nodig had om voor een stunt te zorgen: felheid in de duels, een tomeloze inzet en risicoloos verdedigen. De uitverkochte Euroborg steunde de ploeg die Ajax het leven zo zuur mogelijk wilde maken.

Veel kansen kregen de spitsen Sierhuis en Gladon niet, maar dat was ook niet zo vreemd tegen de kwalitatief betere Amsterdammers. Hoewel het aanvalsduo deze keer het net niet vond, is het de moeite waard om beide spitsen ook weer op te stellen in de basis tegen de komende tegenstanders. Vuurkracht in de frontlinie is de komende duels namelijk hard nodig om kans te blijven houden op de play-offs voor een Europees ticket.

Huntelaar zorgde behalve voor de winnende treffer trouwens ook voor een elleboogstoot die bestraft werd met een tweede gele kaart, waardoor hij met rood voortijdig kon gaan douchen. Met man en macht bouwde FC Groningen in de slotfase aan een eindoffensief dat de Euroborg in rep en roer bracht maar helaas voor de supporters zonder succes bleef. Ondanks de nederlaag hadden de toeschouwers genoten van een meeslepende, spannende confrontatie, die veel belooft voor de komende wedstrijden.
                                            
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten