zondag 14 april 2019

Gladon redt punt voor armetierig FC Groningen


Door Henk Hielkema

Er moet eerst een achterstand aan te pas komen voordat FC Groningen de remmen losgooit. Trainer Danny Buijs van FC Groningen stuurde zijn elftal in de noorderlijke derby tegen SC Heerenveen met een verdedigende taktiek het veld in. Het gevolg was dat zijn equipe aanvallend niets klaarmaakte en in de eerste helft op een verdiende 1-0 achterstand werd gezet. De Friezen wilden namelijk wel aanvallen en straften het armetierige spel van de Groningers af. Na die goal gooide Buijs het roer om en weer was het invaller Gladon die de gelijkmaker voor zijn rekening nam: 1-1.

Gladon scoorde voor de derde achtereenvolgende keer als invaller en het stempel supersub is hem al opgeplakt. Toch zou een tweemansvoorhoede met Sierhuis eens de moeite van het proberen waard zijn. Deze twee spitsen zijn namelijk zo gevaarlijk in de punt van de aanval dat de vijandelijke centrumverdedigers ogen en handen tekort komen om hen uit te schakelen. Tegen Ajax (de komende tegenstander) is zoiets te ambitieus maar daarna zouden ze beiden in de basis moeten staan.

Buijs had er kennelijk vertrouwen in dat het ondanks de verdedigende taktiek wel goed zou komen. In de voorgaande thuiswedstrijden voetbalden zijn pupillen slecht maar werden wel punten binnengehaald. De laatste uitwedstrijd leverde het angsthazenvoetbal nog een puntje op evenals in de derby tegen SC Heerenveen.

De tegentreffer dwong de Groningers in de tweede helft tot meer aanvallende daden. Een nederlaag zou het zicht op een play-offpositie namelijk ernstig hebben vertroebeld. Met het puntje blijven ze gewoon meedoen in de strijd om het aantrekkelijk toetje van de nacompetitie. Maar om in deze fase succes te boeken zal er toch brutaler gespeeld moeten worden voor de volle winst.

Na de confrontatie met Ajax volgen nog drie duels die op papier gewonnen kunnen worden. PEC Zwolle, FC Emmen en Fortuna Sittard staan dan op het programma. En de kans op winst tegen die clubs is groter als FC Groningen in die wedstrijden van zijn eigen kracht uit gaat. Met Sierhuis en Gladon in de voorhoede.
                                             
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten