zaterdag 6 april 2019

Paul Gladon verbloemt matig spel FC Groningen


Door Henk Hielkema

FC Groningen tegen Excelsior (1-0) was zaterdagavond in de Euroborg een kopie van de wedstrijd FC Groningen tegen De Graafschap (1-0) van een paar dagen geleden. Niet alleen qua uitslag maar vooral door het matige spel van de Groningers. Gaf trainer Danny Buijs de vorige keer toe dat de zege gestolen was, hetzelfde kon hij zeggen van de confrontatie met de Rotterdammers.

FC Groningen is door de beide overwinningen wel een stap dichterbij de play-offs gekomen voor een Europees ticket. Maar in de vorm van de laatste tijd hebben de noorderlingen in Europa helemaal niets te zoeken. De twee laatste thuiswedstrijden hadden trouwens nog een opvallende overeenkomst: beide winnende treffers werden gescoord door invaller Paul Gladon.

De vraag waar het belabberde veldspel van de Groningers vandaan komt, is gemakkelijk te beantwoorden. Te veel spelers voetballen hun eigen wedstrijdje. Vooral aanvallend zijn weinig ingeslepen patronen te herkennen. Mahi, Doan en in mindere mate Sierhuis zijn vaak uit op eigen succes. Van een planmatige aanpak is geen sprake en dat is voor een ploeg die dagelijks traint ronduit een aanfluiting.

De hand van de trainer valt in het veldspel niet te ontdekken. Buijs heeft sinds zijn ploeg is bevrijd van degradatiezorgen wel een grote mond, maar hij kan zijn energie beter steken in trainen op automatismen. Eerst veegde Buijs de vloer aan met het technisch beleidsplan van de club en onlangs maakte hij over de ruggen van de trouwe bezoekers van de trainingen een mislukte 1-april-grap. Buijs haalde de doorgaans gepensioneerde voetballiefhebbers aan de rand van het trainingsveld over de hekel met een paar schampere opmerkingen. De clubleiding gaf hem daarvoor terecht een officiele reprimande.

De play-offs zijn nu weliswaar dichtbij, maar als er geen snelle verbetering in het spel komt, dan is het de vraag of het toetje van de competitie ook daadwerkelijk behaald wordt. Na de laagvliegers De Graafschap en Excelsior wachten nu ontmoetingen met SC Heerenveen (uit) en Ajax (thuis). De Trots van het Noorden kan in deze wedstrijden laten zien of ze de play-offs verdienen.
                                            
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten