zaterdag 8 februari 2020

FC Groningen doet goede zaken met zege zonder franje

Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft tegen Vitesse (1-0) goede zaken gedaan in een poging om de sportieve doelstelling voor dit seizoen te halen: playoffs voor een Europees ticket. Maar de zege in de Euroborg was deze keer zonder franje. Twee weken geleden ontpopte zich een meeslepende vertoning tegen Ajax en deze keer was het een zakelijke, berekenende overwinning. Het resultaat was in beide gevallen echter hetzelfde: drie punten.

Na de vroege voorsprong uit een strafschop beperkte de ploeg van trainer Danny Buijs zich tot een controlerende rol. De noodzaak om de boel open te gooien en vol op de aanval te spelen, was er niet. Veel was er daarom in de Euroborg niet te beleven, maar de fans die er waren, gingen ongetwijfeld tevreden naar huis omdat het hoger geklasseerde Vitesse met lege handen bleef staan.

Wie ook tevreden was, was Hrustic die de vorige keer nog onterecht werd uitgefloten maar nu applaus kreeg toen hij in de slotfase werd gewisseld. Hij verdient ook geen enkele blaam. Tegen Vitesse was hij zelfs een van de betere Groningers. Hij heeft de beste trap van het hele elftal en aan werklust ontbreekt het hem ook niet. Als het publiek in de Euroborg een beetje verstand van voetbal heeft, dan houdt het vanaf nu op met het boegeroep richting Hrustic.

De nieuwe aanwinst Redan hield Buijs in eerste instantie op de bank. Romano Postema kreeg de voorkeur als basisspeler in de spits, maar een blessure van hem dwong hem om in de tweede helft plaats te maken voor de jongste aankoop, die na het vertrek van Sierhuis naar Groningen werd gehaald. Redan kon zich nog niet goed onderscheiden, maar daar was het de wedstrijd ook niet voor.

Als iedereen fit is, dan lijkt een aanvalskoppel Postema/Redan de beste manier om de productiviteit wat te verhogen. Asoro heeft genoeg kansen in de basis gehad om zich waar te maken, maar met een schamel doelpuntje in al die optredens heeft hij allerminst een stempel kunnen drukken op het aanvalsspel van FC Groningen. Met Postema en Redan in de frontlinie en Hrustic en Lundqvist in aanvallende positie moeten er meer goals gemaakt kunnen worden dan tot nu toe.

(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten