zondag 16 februari 2020

FC Groningen op koers voor playoffs


Door Henk Hielkema

FC Groningen ligt op koers voor de playoffs voor een Europees ticket. De overwinning op het Kasteel tegen Sparta (1-2) zorgde ervoor dat de Groningers de zevende plaats kon innemen op de ranglijst. De zege is ook onderdeel van een prachtige reeks in 2020. Het ziet er naar uit dat de equipe van trainer Danny Buijs de competitie een mooi einde kan geven.

De Groningers voetbalden tegen Sparta degelijk en kwamen alleen in de problemen door twee gemakkelijk gegeven strafschoppen. De eerste stopte doelman Padt maar de tweede ging er wel in. Daardoor konden de Spartanen in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker, want ze waren in de beginfase op achterstand gezet door een mooie goal van Asoro en een doeltreffende uithaal van Lundqvist.

In de rommelige tweede helft was er van goed voetbal nauwelijks meer sprake. Sparta kreeg amper kansen en FC Groningen legde het accent logischerwijze op de verdediging. Veel vrije trappen en een aantal blessuregevallen maakten van de wedstrijd allerminst een leuk kijkspel. Voor de wederzijdse fans vergoedde de spanning natuurlijk veel. Uiteindelijk kwamen de punten terecht bij de ploeg die daar het meeste aanspraak op maakte.

Voor Buijs en zijn staf is het nu zaak om de resterende wedstrijden met een vaste formatie af te werken. Tot dusverre wisselde de trainer vrijwel wekelijks zijn basiself, ook zonder dat daar een noodzaak voor was. In elk geval hoeft hij niet lang na te denken over de ideale verdediging, want die staat al een tijdje als een huis. FC Groningen heeft in de eredivisie een van de minste aantal tegendoelpunten.

Met Hrustic, Van Kaam en Lundqvist op het middenveld lijkt er ook voldoende creativiteit voorhanden te zijn op dat strategisch belangrijke deel van het veld. Asoro – mooie treffer tegen Sparta – lijkt ook zeker van zijn plaats in de aanval. Redan mocht het als aanvaller laten zien in Rotterdam maar hij slaagde er niet in om een onwisbare indruk achter te laten. Toch zal hij de volgende week tegen VVV zeker weer in de basis staan. Met andere woorden: de basis tegen Sparta kan gewoon intact gelaten worden.
  
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten