zaterdag 1 februari 2020

FC Groningen mist creativiteit tegen PEC Zwolle


Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft geen goed vervolg kunnen geven aan de sensationele overwinning op Ajax. In Zwolle trok het armoedig voetballende PEC Zwolle met 1-0 aan het langste eind en dat was een fikse tegenvaller voor de Groningers. Zelfs een donderspeech van trainer Danny Buijs in de rust zette weinig zoden aan de dijk.

Buijs en zijn spelers hadden geen antwoord op de vijfmans verdediging van de Zwollenaren. Voor de in de basis debuterende Romano Postema was er geen beginnen aan. Hij kreeg zelden een bruikbare bal en zijn beste kans schiep hijzelf door de bal van een verdediger te ontfutselen. Zijn schot op doel was echter geen probleem voor de PEC-keeper.

FC Groningen had vooral na de achterstand het meeste balbezit, maar op de helft van de thuisclub ontbrak de creativiteit om een opening te forceren. Invaller Hrustic had nog de beste ideeen maar ook hij kon zijn linkerbeen niet in stelling brengen. Het dichtst bij de gelijkmaker was de zeventienjarige, invallende debutant Slor, die de bal tegen een paal knalde.

Zo win je van Ajax en verlies je van een laagvlieger in de eredivisie. Aan inzet ontbrak het zaterdagavond niet, maar zoals gezegd stonden de Zwollenaren in de verdediging als een huis. De Groningers bleven eentonig de ballen hoog in het vijandelijk strafschopgebied deponeren, waar juist PEC op zijn best was.

De equipe van Buijs krijgt komende week de kans om de positieve draad weer op te pakken in de Euroborg tegen Vitesse. In deze fase van de competitie worden de punten steeds belangrijker om uiteindelijk de sportieve doekstelling te halen: de playoffs voor een Europees ticket. Vitesse is daarvoor een van de directe concurrenten en er is dus veel aan gelegen om de winst te pakken.
                                                     
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten