zondag 25 oktober 2020

Strand Larsen wijst FC Groningen de weg

Door Henk Hielkema

Strand Larsen kan doelpunten maken. De jonge Noorse spits van FC Groningen zaaide de laatste weken twijfel bij fans en volgers maar tegen Fortuna Sittard liet hij zien waarom hij naar Groningen is gehaald: doelpunten maken. Hij zette FC Groningen in de eerste helft op een 2-0 voorsprong met typische spitsengoals. Beide keren werd hij vanaf de zijkant bediend en legde hij de basis voor een belangrijke zege: 1-3.

Wie de laatste tijd kritisch was over het optreden van Strand Larsen hoeft niet door het stof. Meevoetballen in de combinatie is en blijft een zwak punt van de aanvaller. Maar als afmaker in het vijandelijke strafschopgebied kan hij voor de ploeg van onschatbare waarde worden. Vergelijk hem maar met Luuk de Jong. Die kan ook niet meevoetballen maar is als de beste als doelpuntenmaker.

Natuurlijk ging het ook weer over de vraag of Arjen Robben in Zuid-Limburg minuten ging maken. Was hij nu wel of niet in de bus gestapt naar Sittard? Uiteindelijk was hij thuis gebleven en bekeek de wedstrijd ongetwijfeld vanaf de bank op de tv. Voor trainer Danny Buijs is het een wekelijkse klus om aan de pers uit te leggen waarom de voormalige wereldspeler wel of niet speelt.

Na afloop van het duel ging het vooral om Strand Larsen, die een belangrijk aandeel had in de overwinning die zijn club wat steviger in de bovenste helft van de middenmoot bracht. Fortuna liet overigens niet het beste van het spel zien, maar je zou de Trots van het Noorden tekort doen door de zege toe te schrijven aan het zwakke optreden van de Limburgers.

Dat FC Groningen nu zo fraai in het linker rijtje van de eredivisie staat, wekt enige verwondering omdat het veldspel de laatste weken ronduit ondermaats was. Met Padt als uitstekende clubkeeper en nu dus Strand Larsen als afmaker wordt een gunstig perspectief geschapen. Behalve Strand Larsen maakte tegen Fortuna overigens ook Joosten een prima indruk. Hij ontpopt zich als kleurrijke aanvaller met onverwachte acties. En daar houden voetballiefhebbers wel van. Minpuntje was natuurlijk zijn domme overtreding in het strafschopgebied waardoor Fortuna via een strafschop iets terug kon doen.

Met die tegengoal sloop er in de tweede helft wat angst in de ploeg van Buijs. De Limburgers dachten een resultaat te kunnen halen, maar een mooie vrije trap van Van Hintum (Strand Larsen veroorzaakte een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied) zorgde voor de derde en beslissende Groningse treffer. Gelukkig mocht Remco Balk nog een paar speelminuten meemaken als invaller voor de uitblinkende Strand Larsen. Het is toch doodzonde als deze beloftevolle aanvaller dit seizoen genoegen moet nemen met een paar invalbeurten.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)