zaterdag 31 oktober 2020

FC Groningen nestelt zich in subtop

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft zonder bovenmatige inspanning met 2-1 gewonnen van VVV. Het was in de lege Euroborg een eenzijdige vertoning. De Venlonaren wilden na de 13-0 nederlaag tegen Ajax iets goedmaken, maar hun compacte opstelling was voor de Trots van het Noorden geen probleem. Overigens kun je beter spelen tegen een ploeg die een week eerder met 13-0 gewonnen heeft, maar de Limburgers hadden ondanks hun goede wil te weinig klasse om het FC Groningen moeilijk te maken.

Door de overwinning klom de ploeg van trainer Danny Buijs naar de subtop van de eredivisie. Een positie die vrijwel niemand na de matige seizoenstart voor mogelijk had gehouden. Toch moet er na de laatste twee zeges niet al te uitbundig worden gejuicht in het Groninger kamp. Fortuna Sittard en VVV zijn namelijk de absolute laagvliegers in de eredivisie waar je sowieso van hoort te winnen.

We wachten ook maar even voordat we de loftrompet blazen. Desalniettemin moet wel worden gezegd dat het elftal de laatste weken heeft laten zien dat er mogelijkheden zijn om er een leuk seizoen van te maken. De jonge Noor Strand Larsen kreeg na zijn beide goals tegen Fortuna veel complimenten. Van ‘een matige spits’ werd hij omgeturnd tot ‘hij kan een hele grote worden’.

Toegegeven, de doelpunten die hij maakte waren veelbelovend voor de rest van de competitie. Ook in deze column hadden we niet gedacht dat hij de ploeg op sleeptouw zou kunnen nemen. Maar zoals gezegd is het nog veel te vroeg voor een definitief oordeel. De treffer die hij gisteren maakte tegen VVV had trouwens net zoveel klasse als die tegen Fortuna. En we draaien er niet omheen, FC Groningen heeft zich prima hersteld van een beroerde seizoenstart.

FC Groningen mag zich nu schrap zetten voor de confrontaties tegen respectievelijk Feyenoord en Vitesse. Dat is andere koek. Dat zijn twee clubs die het dit seizoen prima doen en het zal een hele toer worden om tegen hen een resultaat te boeken. Maar de punten die Buijs en zijn spelers nu hebben vergaard, kunnen door niemand meer worden afgepakt. Dat is op dit moment een geruststellende gedachte.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten