zondag 25 oktober 2020

Trainer Lukkien past niet meer bij de ambities van FC Emmen

 

Door Henk Hielkema

Trainer Dick Lukkien past niet meer bij de ambities van FC Emmen. Dat lijkt een gewaagde uitspraak maar er zit een logische verklaring achter. FC Emmen wil geen eendagsvlieg zijn in de eredivisie. Het beleid is erop gericht om van de club een stabiele eredivisionist te maken. Op allerlei gebied wordt daar binnen de FC hard aan gewerkt: de organisatie wordt professioneler, op de spelersmarkt wordt actief gereageerd en er wordt zelfs al gesproken over een nieuw stadion.

In deze visie is FC Emmen toe aan een ander type trainer. Lukkien heeft geweldige verdiensten gehad in het hele proces richting eredivisie. Hij haalde spelers van andere clubs die daar min of meer op een zijspoor waren beland. Zo telde zijn eerste elftal zoveel ex-FC Groningen-spelers dat al werd gesproken over FC Groningen 2.

Lukkien gaf deze spelers veel vertrouwen. Hij vertelde ze dat ze wel degelijk van waarde zijn in de eredivisie en daardoor stegen ze wellicht boven hun oude niveau uit. Een uitstekende aanpak die leidde tot de vurig gewenste promotie naar de eredivisie. Maar in de volgende stap werkt deze methode averechts. Lukkien zou nu eigenlijk een strenge trainer moeten zijn die spelers op hun fouten wijst. Daar heeft hij moeite mee. Het is ook moeilijk om spelers die je eerst hebt volgepompt met vertrouwen nu wijst op hun gebreken.

Het gevolg is dat de discipline in de spelersgroep gering is. En dan bedoel ik niet alleen het oplopen van onnodige gele en rode kaarten, maar meer nog de tactische vrijheden die de spelers zich denken te permitteren. Aanvoerder De Leeuw verwoordde het na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen heel duidelijk: “We staan veel te open als we in aanvallende positie de bal verliezen.”

Lukkien is een trainer met de gunfactor. Spelers zullen hem niet snel laten vallen. Al was het alleen al omdat hij ze in het betaalde voetbal een tweede kans heeft gegeven. Voor de ambitieuze clubleiding is het te hopen dat de spelers nu zo zelfkritisch zijn dat ze de speldiscipline intrinsiek aanscherpen. Als ze dat niet doen of als ze daar moeite mee hebben, is er maar een besluit mogelijk voor de club: het aanstellen van een ander type trainer.     

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten