zaterdag 9 januari 2021

FC Groningen dichtbij stunt in Utrecht

Door Henk Hielkema

Het scheelde maar een paar minuten of FC Groningen had zaterdagavond in Utrecht een mooie 2-1 zege behaald. In blessuretijd scoorden de Utrechters de gelijkmaker (2-2) en de remise was geheel in overeenstemming met de krachtsverhouding. De Groningers waren natuurlijk teleurgesteld door de late tegengoal maar in de bus naar huis zullen ze zich wel hebben gerealiseerd dat ze gewoon blij mochten zijn met het puntje. De hele tweede helft stond de ploeg van trainer Danny Buijs namelijk met de rug tegen de spreekwoordelijke muur.

En de wedstrijd begon zo voortvarend voor de noorderlingen. Met name de jonge spits Strand Larsen had het op zijn heupen. In het eerste kwartier waren ze welgeteld drie keer met de bal op de helft van FC Utrecht geweest, maar daarna ging het los. Strand Larsen wilde de bal bij de achterlijn tegen verdediger Hoogma schieten om zo een corner te behalen. Maar de bal kwam pardoes voor het doel van Utrecht waar Joosten koppend kon scoren.

Het tweede doelpunt was een geweldige actie van Strand Larsen die zich handig vrij speelde en de bal knap in het doel schoot. Daar kwam helemaal geen geluk aan te pas. FC Groningen stond riant met 2-0 voor en een mooi resultaat lag in het verschiet. Een onhandigheidje in de Groninger verdediging - slecht uitverdedigen – leidde echter de eerste Utrechtse treffer in.

Het publiek van ESPN koos Jorgen Strand Larsen als ‘Man van de wedstrijd’. Eigenlijk was hij ‘Man van de eerste helft’ want na de pauze was hij nergens meer te bekennen. Het elftal was namelijk gedwongen om voortdurend de verdedigende linies te bevolken en daardoor stond de Noor op een eilandje. De grote glimlach in de eerste helft verdween naarmate de wedstrijd vorderde, maar ondanks de late tegentreffer kon hij toch terugkijken op een geslaagde wedstrijd.

Met de remise handhaafden de Groningers zich in de subtop. De verliespartij van vlak voor de korte winterstop tegen Heracles werd in Utrecht een klein beetje weggepoetst en trainer Buijs toonde zich na afloop een realist door te stellen dat FC Utrecht het verdiende om uiteindelijk een punt te pakken. Verder gaf Buijs nog aan dat Remco Balk het grootste recht heeft om uit te kijken naar een andere club.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)