vrijdag 3 december 2021

FC Groningen weer ondermaats in de Euroborg

 Door Henk Hielkema

Was het onderschatting van PEC of overschatting van eigen kunnen? In elk geval slaagde FC Groningen er vrijdagavond niet in om de hekkensluiter in de eredivisie met een nederlaag naar huis te sturen. Voor de zoveelste keer voetbalden de Groningers in de Euroborg weer eens ondermaats. Met een 1-1 remise kregen de Zwollenaren zelfs nog iets te weinig. Zij maakten namelijk meer aanspraak op de zege dan de lamlendig spelende noorderlingen.

PEC Zwolle begon de wedstrijd in de Euroborg zonder enig ontzag voor de Groningers. De ploeg van Dick Schreuder voetbalde fris van de lever en daarmee verrasten de Zwollenaren hun tegenstanders die in het begin niet wisten waar ze het moesten zoeken. Als je PEC zag spelen, zou je niet denken dat ze stijf onderaan de ranglijst staan. Er werd niet voorzichtig gecombineerd in de achterste linies maar vol op de aanval gespeeld.

Met vier of vijf mensen zette PEC druk op de verdediging van FC Groningen, dat daardoor moeilijk in het spel kwam. Het was ook veelzeggend dat het eerste schot op het doel van de tegenstander pas na een klein half uur kon worden genoteerd. Daarvoor was het PEC dat de klok sloeg en het onbevangen spel kreeg ook nog een beloning in de vorm van een doelpunt. Daar was trouwens wel een blunder van FC Groningen-keeper Leeuwenburgh voor nodig die een afstandsschot volkomen verkeerd beoordeelde.

Die tegentreffer bewees weer eens dat het vertrek van keeper Padt vooralsnog niet door Leeuwenburh kan worden vergeten. Padt’s opvolger moest de vorige week ook al een houdbare bal tegen Fortuna door laten gaan en het lijkt erop dat alle schoten op doel voor hem een ongewis avontuur betekenen. Wel maakte hij een kopbal van dichtbij onschadelijk, waardoor hij een 2-0 achterstand voorkwam. Veel zette FC Groningen er in de eerste helft niet tegenover. Het was een beetje aanmodderen wat de mannen van trainer Danny Buijs lieten zien.

Ook in  de tweede helft was het een draak van een wedstrijd. Wel kreeg FC Groningen meer spelaandeel maar het niveau bleef van een bedenkelijk niveau. De gelijkmaker ontstond uit een hoekschop. In een wirwar van spelers kopte een PEC-speler pardoes in eigen doel. Op eigen kracht ging weinig goed in de aanval. Strand Larsen rommelde maar wat aan en ook spelmaker Suslov speelde een van zijn mindere wedstrijden.

In plaats van hoger naar de middenmoot te schuiven, blijven de Groningers nog steeds in de buurt van de onveilige zone. Werk aan de winkel dus voor Danny Buijs, die volgens geruchten aan zijn laatste seizoen bezig is. De clubleiding zou zijn zinnen hebben gezet op de oefenmeester van Go Ahead Eagles Kees van Wonderen.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten