zondag 12 december 2021

FC Groningen moet Buijs snel duidelijkheid geven

 Door Henk Hielkema

Terwijl Max Verstappen op een wonderbaarlijke wijze het wereldkampioenschap in de formule 1 veroverde, hield FC Groningen Feyenoord op een verdienstelijke wijze op 1-1. Daarmee werd een aloude traditie in ere gehouden, die zegt dat de Rotterdammers in Groningen het altijd moeilijk hebben. Een remise die ook van belang is voor de rest van de competitie, want zoals de Groningers zondagmiddag in de Euroborg voetbalden hoeft geen groen-witte fan nog rekening te houden met negatieve spanning onderin de ranglijst.

Nee, FC Groningen zal de competitie veilig in de middenmoot uitspelen. De club heeft de negende begroting in de eredivisie en die positie zal aan het eind van het seizoen vermoedelijk binnen handbereik blijven van de Trots van het Noorden. Tegen Feyenoord koos trainer Danny Buijs ook voor de juiste taktiek: compact spelen en loeren op een gevaarlijke counter.

De wedstrijd leerde een paar zaken: Buijs doet er verstandig aan om het elftal voortaan in dezelfde samenstelling te laten spelen, spits Strand Larsen kan gemakkelijk een doelpunt maken – hij verschalkte Bijlow met een fraaie lob – en samen met De Leeuw vormt de jonge Noor een dreigend duo voor alle tegenstanders. Met dezelfde basiself en dezelfde taktiek kunnen nog voldoende punten gehaald worden om de sportieve doelstelling (playoffs) alsnog te halen.

De clubleiding doet er daarnaast verstandig aan om op korte termijn duidelijk te maken wat het lot is van Buijs. De oefenmeester heeft een aflopend contract en beide partijen hebben afgesproken om in de winterstop te gaan praten over een eventuele verlenging van de samenwerking. Ondertussen worden de geruchten steeds sterker dat technisch directeur Fledderus een oogje heeft op Kees van Wonderen als nieuwe oefenmeester.

Voor alle partijen is het beste dat er snel duidelijkheid komt. Dan weet Buijs waar hij aan toe is en kan hij de laatste maanden van zijn overeenkomst alles uit de kast te halen om zich in de kijker te spelen bij een nieuwe werkgever. Dat de chemie tussen hem en de spelers/clubleiding uitgewerkt is, lijkt me duidelijk. Enkele spelers hebben Buijs onlangs gevraagd om op een rustiger manier te gaan coachen en de clubleiding is naar de buitenwereld tevreden over Buijs maar intern zijn er vraagtekens of deze trainer de juist man is op de juiste plaats voor de komende jaren.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten