dinsdag 21 december 2021

Winterstop komt als geroepen voor FC Groningen

 Door Henk Hielkema

De winterstop komt als geroepen voor FC Groningen, dat na twee recente verliespartijen – tegen Heracles (4-2) en dinsdagavond tegen AZ (1-0) – de wonden kan gaan likken. Wat een vrolijke Kerst zou moeten worden, is een teleurstellend einde geworden van 2021. Er zijn een paar vragen die in de korte vakantie worden beantwoord: wordt het contract met trainer Buijs verlengd en gaat Strand Larsen voortijdig naar Genua?

Het beeld van de wedstrijd in Alkmaar werd al in de derde minuut bepaald nadat een oliedomme overtreding van Kasanwirjo een rode kaart opleverde. Vermoedelijk dacht de FC Groningen-verdediger dat je voor een trap tegen het scheenbeen van een tegenstander geen rood maar geel krijgt. Dat was een misrekening. Het gevolg was dat de Trots van het Noorden vrijwel de hele wedstrijd met een numerieke minderheid te maken had.

Johan Cruijff zei het al: elk nadeel heeft zijn voordeel. Het was logisch dat trainer Danny Buijs zijn ploeg massaal liet verdedigen. Als je een man minder hebt, mag je die taktiek zonder schaamte uitvoeren. AZ had in de gehele eerste helft de bal en speelde de knikker eindeloos naar een medespeler terwijl het opbokste tegen een overmacht aan verdedigers.

Meer dan een door buitenspel afgekeurde treffer zat er voor de pauze niet in. De Alkmaarders waren niet creatief genoeg om gaatjes te vinden in de noordelijke defensie. En echt grote kansen deden zich voor AZ niet voor. Aan de andere kant moesten De Leeuw en Strand Larsen proberen om iets te maken van een naar voren getrapte bal. Af en toe lukte dat ook nog, maar ook zij misten de finesse om zich in kansrijke positie te voetballen.

Het was logisch dat Buijs en zijn spelers gokten op een 0-0 gelijkspel. Overigens maakte oud-trainer Hans Westerhof een paar dagen geleden in het Dagblad van het Noorden een merkwaardige opmerking. Volgens hem zou de clubleiding van FC Groningen zijn vertrouwen moeten uitspreken in de richting van Buijs. Kennelijk gaat Westerhof ervan uit dat dat vertrouwen er niet is. Maar de zaak ligt heel simpel: het contract met Buijs loopt over een half jaar af en de directie buigt zich deze weken over de vraag of de overeenkomst moet worden verlengd of niet.

De tweede helft leek een kopie te worden van de eerste: AZ in balbezit en FC Groningen teruggetrokken rond het eigen strafschopgebied. De Alkmaarders zochten wel steeds eerder en vaker de diepte, maar er moest een afstandsschot aan te pas komen om FC Groningen te verslaan. Vanaf een met of twintig vloog de bal onhoudbaar voor keeper Leeuwenburgh tegen de touwen. Een wanhoopsoffensief leverde voor de Groningers niets op.      

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten