zaterdag 18 december 2021

Postema enige Groninger met een glimlach na verlies in Almelo

Door Henk Hielkema

De enige FC Groningen-speler die na de 4-2 nederlaag tegen Heracles met een glimlach in de spelersbus stapte, was ongetwijfeld Romano Postema. Hij smaakte het genoegen om als invaller zijn eerste doelpunt in de eredivisie op zijn naam te zetten. De jonge aanvaller was superproduktief in de jeugd, maar het duurde toch nog vrij lang voordat hij zijn eerste goal maakte op het hoogste niveau. Voor de rest was het voor FC Groningen huilen met de pet op.

FC Groningen-trainer Danny Buijs durfde het aan om in Almelo te beginnen met Strand Larsen, De Leeuw en Ngongo gezamenlijk in de basis. Het was voor de eerste keer dat deze aanvallend ingestelde spelers samen aan een duel begonnen. Het pakte in de beginfase prima uit met de openingstreffer van Strand Larsen, die weer eens aantoonde gemakkelijk een goal te kunnen maken. Heracles had dan weliswaar vaker de bal, maar stond dus al vroeg met 1-0 achter.

De noorderlingen gingen daarna een beetje achterover leunen. De verdedigers moesten de vijandelijke aanvallers tegenhouden en dat ging een tijdje goed totdat Heracles tweemaal binnen korte tijd het net vond achter doelman Leeuwenburgh, die daarvoor nog een paar keer handelend moest optreden. Het was in die fase zichtbaar dat de ploeg uit Almelo de bal zonder veel verzet in de aanvalslinie kon transporteren.

Achteraf kun je natuurlijk stellen dat Buijs na die 1-0 voorsprong een van de aanvallers had moeten inwisselen voor een verdedigend ingestelde middenvelder, maar na de 2-1 achterstand was dat niet meer nodig omdat gejaagd moest worden op de gelijkmaker. En welke trainer gaat na een kwartier al een speler uit taktisch oogpunt wisselen? In elk geval had Buijs na de achterstand zijn aanvallers allemaal hard nodig.

De urgentie om de punten binnen te harken lag bij Heracles een tikje hoger dan bij de Groningers, die in voorgaande wedstrijden al hadden aangetoond dat ‘degradatievoetbal’ niet op hun lijf is geschreven. Normaal gesproken behoren ze ook onbezorgd in de middenmoot te voetballen, maar om je daar veilig te kunnen bewegen, wilde Buijs met winst op Heracles en een resultaat tegen AZ – de volgende tegenstander – nog voor de Kerst die doelstelling bereiken.

In de tweede helft was het beeld wisselend. Postema scoorde dus de 2-2 maar daarna maakten de Groningers er een potje van. Twee eigen doelpunten beslisten het duel in het voordeel van Heracles. Wat voor FC Groningen rest is een wedstrijd tegen AZ voor de winterstop. En als dat ook een verliespartij oplevert, zal de kerstkalkoen voor de Groningers toch nog bitter smaken.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten