zaterdag 12 februari 2022

FC Groningen stelt fans in Euroborg teleur

Door Henk Hielkema

Wie gedacht had dat FC Groningen tegen Fortuna Sittard eventjes de drie punten zou binnenhalen, kwam zaterdagavond in de Euroborg bedrogen uit. Voor het eerst sinds jaren pakten de Limburgers in Groningen de volle buit (0-1) en verzuimden de Groningers een forse stap te zetten richting de achtste plaats die zeer waarschijnlijk recht geeft op deelname aan de playoffs voor een Europees ticket. Concurrent SC Cambuur verloor namelijk verrassend van PEC Zwolle met 4-3.

De FC Groningen-fans gingen er zaterdagavond om kwart voor zeven eens goed voor zitten in de Euroborg. De verwachtingen waren hooggespannen na een reeks prima prestaties. SC Cambuur, de bezetter van de belangrijke achtste positie, stond al na een paar minuten met 2-0 achter tegen PEC en de Groningers hoefden alleen even de drie punten te veroveren tegen Fortuna om op twee punten te komen van de playoffplaats.

Wat zou er mis kunnen gaan? FC Groningen verkeerde de laatste weken in prima vorm en de Limburgse tegenstander zou een simpele prooi worden. De ploeg van trainer Danny Buijs begon dan ook energiek aan de klus. Afgezien van een paar mislukte passes van Kasanwirjo bouwden de noorderlingen aan een veldoverwicht. Bjorn Meijer zocht spits Jorgen Strand Larsen regelmatig op met een dieptepass, maar veel kansen leverde dat niet op.

De ruim zevenduizend toeschouwers zagen op het scorebord dat concurrent Cambuur in de eerste helft nog op 2-2 kwam, terwijl de jacht op doelpunten van hun favorieten strandde in goedbedoelde pogingen. In feite had Fortuna in die eerste helft weinig moeite om zijn tegenstander in toom te houden. Strand Larsen had er wel veel zin in maar voor de rust lukte hem niet om de bal achter de Limburgse doelman te krijgen.

De tweede helft was niet veel beter dan de eerste. FC Groningen wilde wel, maar kon het niet voor elkaar krijgen om Strand Larsen in een kansrijke positie te krijgen. En als je zelf geen doelpunten maakt, dan valt hij vaak aan de andere kant. Deze oude voetbalwet werd werkelijkheid in de slotfase van de wedstrijd. Een corner van Fortuna leverde zoveel problemen op – Ngonge werkte de bal slecht weg - dat de bal in het Groninger doel belandde.

Wat ging er verkeerd? Het is een beetje gemakkelijk om spits Strand Larsen te verwijten dat hij niet scherp genoeg was. De jonge Noor deed zijn stinkende best. Een verbeterpunt is wel om Suslov meer in zijn kracht te laten voetballen. Hij verpieterde een beetje aan de zijkant van het veld. Het is de moeite waard om hem de volgende keer op de plek neer te zetten van De Leeuw. Laatstgenoemde lijkt bovendien uit vorm.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)