zondag 6 februari 2022

Strand Larsen wijst FC Groningen de weg

Door Henk Hielkema

Na de 2-1 zege op promovendus Go Ahead Eagles mag FC Groningen zich nagenoeg veilig wanen in de eredivisie. De kans dat de noorderlingen dit seizoen nog in de problemen komen, kan worden uitgesloten. Vanaf nu kunnen ze naar boven kijken. De sportieve doelstelling – plaatsing voor de playoffs voor een Europees ticket – is nog altijd haalbaar, hoewel de afstand tot de subtop van de ranglijst nog beduidend groot is.

Een mooie, vloeiende aanval in de beginfase leverde een fraaie treffer op van Strand Larsen die de bal in het lege doel kon schieten. In die eerste helft kwamen de Deventenaren langzamerhand uit hun schulp en ontwikkelde zich een evenwichtig schouwspel. Kansen voor beide doelen leverde dat amper op maar de weer aanwezige toeschouwers in de Euroborg vermaakten zich met de pogingen van beide teams.

Opvallende Groninger was in de eerste helft Laros Duarte die niet alleen verdedigend zijn mannetje stond, maar ook als schakel naar de aanval een bepalende rol speelde. Zoals hij tegen Go Ahead speelde, kan hij doorgroeien tot een van de sterkhouders van FC Groningen. Strand Larsen heeft zich inmiddels definitief in de basis gespeeld. Hij mag dan wat voetbaltechnische tekortkomingen hebben, een neusje voor de goal kun je hem niet ontzeggen.

Strand Larsen was ook de man van de tweede helft. Go Ahead kwam na de pauze namelijk op 1-1 door een mooie kopbal, waarna de jonge Noor zijn beste actie van de wedstrijd maakte. Een lange bal vanuit de defensie pikte hij op de rand van het strafschopgebied op en haalde verwoestend uit: 2-1. De jarige aanvaller bezorgde zichzelf met de beide goals een prima cadeau en het was zeer verdiend dat hij vlak voor tijd een applauswissel kreeg van trainer Danny Buijs.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)