zaterdag 26 februari 2022

FC Groningen mag weer naar boven kijken

 Door Henk Hielkema

FC Groningen kan weer naar boven kijken. De achtste positie, die vermoedelijk recht geeft op de playoffs voor een Europees ticket, is na de 1-0 zege op Willem II weer binnen handbereik. In elk geval hebben de Groningers nu definitief afstand genomen van de gevaarlijke onderste plaatsen. En dat is een hele geruststelling voor de supporters die volop aanwezig waren in de Euroborg.

Matchwinner werd de achttienjarige Bjorn Meijer, die al na een klein kwartiertje de bal achter de Tilburgse doelman kopte. Het is de eerste goal van de jonge verdediger die wel de relevatie van het seizoen genoemd mag worden. Een product van de eigen jeugdopleiding die nog een voetballeven voor de boeg heeft. Er zullen heel wat clubs zijn die hem nu al op een lijstje hebben staan.

FC Groningen was vanaf het begin van de wedstrijd de bovenliggende partij. Het overdonderde de nerveus ogende Brabanders die na een flitsende start van de competitie al maanden uit vorm zijn. De situatie is zelfs zo precair dat ze moeten vrezen voor degradatie of een nacompetitiewedstrijd. FC Groningen-trainer Danny Buijs stuurde zijn elftal met positieve bedoelingen het veld in. Dat was vooral in de eerste helft te zien. De gasten wisten toen amper in hun spel te komen.

Na de rust ging het allemaal minder vlot met de noorderlingen. De combinaties verliepen stroef en Willem II kreeg zowaar wat kansjes op de gelijkmaker. Maar op de momenten dat de Brabanders in kansrijke positie kwamen, werden de scoringsmogelijkheden verpruts. Daaraan kon je zien dat het met de kwaliteit van de Tilburgers slecht gesteld is. Zoals de mannen van trainer Fred Grim zich in de Euroborg presenteerden, moeten ze zich ernstig zorgen maken voor de nabije toekomst in de eredivisie.

Halverwege de tweede helft probeerde Buijs met enkele frisse krachten de eindfase naar zijn hand te zetten. Tot groot ongenoegen van de gewisselde Suslov, die niet alleen verbaal liet horen dat hij het met zijn wissel oneens was, maar die ook nog eens in de catacomben met wilde armgebaren zijn frustratie de vrije loop liet. Een vreemde actie van de jonge middenvelder, die graag het mannetje wil zijn, maar die op deze wijze negatief in beeld kwam.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten