zondag 16 oktober 2022

FC Twente heeft geen kind aan FC Groningen

Door Henk Hielkema

FC Groningen staat na het kansloze verlies tegen FC Twente (0-3) op een gevaarlijke plek op de ranglijst. Sterker nog, deze positie kan aan het eind van het seizoen degradatie betekenen naar de eerste divisie. Het is een rampzalig scenario voor de Groningers, die volgende week tegen PSV alweer tegen een ingecalculeerde nederlaag aankijken. De vraag is niet alleen wanneer de club uit het moeras komt, maar vooral hoe. Het perspectief van een zonnige toekomst is totaal afwezig.

Elk puntje uit de duels tegen FC Twente (zondag de tegenstander) en PSV (volgende week in de Euroborg) is voor de equipe van trainer Wormuth een bonus. Volgens de stand op de ranglijst zou FC Groningen namelijk twee nederlagen moeten lijden. De groen-witte ploeg draait dit seizoen voor geen meter en daarom concentreerde de Trots van het Noorden zich in Enschede op het onschadelijk maken van de Twentse aanvallen. De plaatselijke FC was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij.

Al snel moesten de Groningers de eerste tegenslag incasseren. Suslov verdraaide zijn enkel in een duel en moest al na een minuut of zes gewisseld worden. Dat eerste bedrijf werd sowieso ontsierd door veel onderbrekingen, waardoor de arbiter liefst zes extra minuten liet voetballen. Het beeld van die eerste helft bleef gelijk: FC Twente had de kansen en FC Groningen verdedigde met man en macht.

Een paar keer waren de Twentenaren dichtbij de openingstreffer, maar met name Vlap had het vizier niet op scherp staan. Met vrije trappen en corners was er wel voortdurend de dreiging van een doelpunt, maar die viel niet. Aan de andere kant had spits Pepi balcontacten die je op de vingers van een hand kon tellen. In balbezit maakten de noorderlingen vrijwel niets klaar. De Twente-doelman kreeg welgeteld een redding te verrichten.

Ngonge en Kruger werden door Wormuth in de tweede helft gewisseld. Kennelijk was de Duitser niet tevreden over hun optreden, maar zijn tactiek was vooral gericht op het tegenhouden van de vijandelijke aanvallen in plaats van zelf tot aanvaardbare aanvallen te komen. Maar ja, zo lang de nul op het scorebord stond, was alles en iedereen in het Groninger kamp tevreden. En een oude voetbalwet zegt, dat je een tegengoal krijgt als je zelf alle kansen verprutst.

Die hoop ging voor FC Groningen al na drie minuten na de rust in rook op. Een mooie combinatie leidde tot een 1-0 voorsprong van de thuisclub. Een schuiver in de hoek was te machtig voor doelman Leeuwenburgh die de geblesseerde Verrips verving. Een tegenslag die FC Groningen niet meer te boven kwam. De macht om in het offensief te gaan was er niet. Ook kwalitatief had de club van Wormuth niets in de melk te brokkelen. FC Twente bouwde de voorsprong fluitend uit naar 3-0.

Met PSV als volgende tegenstander vraag je je af waar het met FC Groningen naar toe gaat. Als er niet snel iets gebeurt, blijft de club in de hoek waar de klappen vallen. In Enschede hadden de noorderlingen geen enkele inbreng om tot een positief resultaat te komen. En dat is een sombere constatering.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)