zaterdag 1 oktober 2022

Slechte start doet FC Groningen de das om tegen AZ: 1-4

Door Henk Hielkema

Een ongelooflijk slechte start van de wedstrijd tegen AZ heeft FC Groningen zaterdagavond de das om gedaan. Twee blunders in de beginfase leverden evenzovele doelpunten op voor de Alkmaarders en die kwamen de noorderlingen niet meer te boven. Uiteindelijk slikte de Trots van het Noorden een verdiende 4-1 nederlaag. Van de laatste acht thuiswedstrijden won FC Groningen slechts een duel. Het is dan ook geen wonder dat de Euroborg steeds minder is gevuld. De vraag is of trainer Wormuth zijn ploeg op korte termijn op het goede spoor krijgt.

Zielloos, ongeconcentreerd, planloos, slap, inspiratieloos en meer van dergelijke kwalificaties waren van toepassing op het spel van FC Groningen in de eerste helft tegen AZ. Een half gevulde Euroborg wist niet wat er op het veld te zien was. Na het echec op het Kasteel tegen Sparta van twee weken geleden dachten de fans dat de mannen van trainer Frank Wormuth uit waren op revanche. Maar niets van dat alles. Een fatale op bouw van keeper Verrips en simpel balverlies van Duarte in de verdediging leidden al na twintig minuten tot een 2-0 achterstand.

De supporters begonnen daarna met cynische spreekkoren. Elke terugspeelbal op doelman Verrips ging gepaard met een ‘óle’ wat een beetje komisch overkwam. In plaats van witte zakdoekjes – het teken voor de trainer om zijn biezen te pakken – zwaaiden de toeschouwers massaal met hun lichtjes op de mobiele telefoon. Het leek een gemakkelijke avond te worden voor de ploeg uit Alkmaar. AZ kwam zelden in de problemen en kreeg zelfs nog mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen.

Uitgerekend de lange trap naar voren, die Wormuth dit seizoen in de ban had gedaan, bracht nog voor de rust succes voor de thuisploeg. Dankerlui peerde de bal in de richting van spits Pepi die twee verdedigers in de luren legde en het speeltuig vervolgens zittend tegen het net knalde: 1-2. De sfeer in het stadion sloeg ineens om. Zou er dan toch nog een resultaat te boeken zijn tegen het sterker geachte AZ?

Het antwoord op die vraag kwam in de tweede helft. FC Groningen begon wel met iets wat leek op een stormloop in de richting van het AZ-doel maar veel potten konden de Groningers niet breken. Integendeel, de marge in de score werd vergroot in het voordeel van de bezoekers. En of dat nog niet genoeg was, gooide AZ de wedstrijd helemaal in het slot met een vierde treffer. Wormuth bracht in de tweede helft nog wel Ngogne in de ploeg. De speler die veertien dagen wegens wangedrag naar de beloften was verbannen, werd door de Duitse oefenmeester in genade aangenomen. Ngonge kreeg professionele hulp in de vorm van een psycholoog. Of die man de balsturige speler op het rechte spoor heeft gekregen, zal de komende weken blijken.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)