vrijdag 7 oktober 2022

Wilskrachtig FC Groningen trekt desondanks aan het kortste eind

 Door Henk Hielkema

En weer trok FC Groningen aan het kortste eind. RKC won met 3-2 in de Euroborg. Deze keer was de oorzaak van de nederlaag niet een collectieve sloomheid van de Trots van het Noorden, maar een overtreding van Balker in het Waalwijkse strafschopgebied. Die leverde niet alleen een strafschop op voor RKC maar ook een rode kaart voor de verdediger. Het was een cruciaal moment in een meeslepende vertoning, waarin de Groningers tot het einde streden voor een goed resultaat.

Wie niet volgens de richtlijnen en principes van trainer Frank Wormuth voetbalt, kan in de winterstop de club verlaten. Aldus de zaakwaarnemer van de oefenmeester in een openhartige podcast, waarin hij zijn client kennelijk wilde verdedigen maar het tegendeel bereikte: zijn uitspraken waren olie op het vuur in het toch al onrustige Groninger kamp. De trainer wilde eigenlijk niet ingaan op de woorden van zijn belangebehartiger. Hij zat er zichtbaar mee in zijn maag.

In de wedstrijd die volgens Wormuth perse gewonnen moest worden, begon FC Groningen zoals de oefenmeester het graag ziet: met een hoge intensiteit. Dat is een moeilijk woord voor inzet en werklust. De noorderlingen stroopten de mouwen op en RKC werd daardoor de onderliggende partij. De Groningse dadendrang werd beloond met de openingstreffer. Suslov, gedreven als nooit tevoren, werd in het Waalwijkse strafschopgebied onderuit gehaald en na tussenkomst van de VAR mocht Pepi de bal vanaf de strafschopstip in het doel jagen.

Alles leek erop dat FC Groningen het duel in het vervolg naar zijn hand zou zetten. Tot verdediger Balker een fatale overtreding maakte in het neigen strafschopgebied. Een domme duw in de rug van de RKC-aanvaller leverde niet alleen een penalty op voor de gasten, maar Balker kon ook met de rode kaart vertrekken. De elfmetertrap werd benut en de wedstrijd kreeg direct een ander gezicht.

Wormuth maakte een wanhoopsgebaar tijdens de overtreding van Balker. Hij wist wat er zou gaan volgen en daarmee werd de vliegende start van zijn ploeg in een klap teniet gedaan evenals de verdiende voorsprong. Nog voor de rust kreeg RKC de mogelijkheid om zelfs op voorsprong te komen, maar die domper voor de Euroborg bleef op dat moment uit.

RKC kwam na de rust wel op voorsprong, maar die werd beantwoord door de uitblinkende spits Pepi, die wel eens kon gaan uitgroeien tot publiekslieveling. Uiteindelijk moest FC Groningen met een numerieke minderheid toch het hoofd buigen. Fluitconcerten bleven deze keer achterwege omdat de noorderlingen er alles aan hadden gedaan om het duel tot een goed einde te brengen.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten